Kellaritilan matka eteiseksi

Kivikari rakennettiin aikoinaan liiketoimintaa varten, ei asumis käyttöön. Tästä syystä johtuen talo on monilta osin hieman erilainen kuin vaikkapa rintamamiestalot, joita rakennettiin suunnilleen samoihin aikoihin.  Koska rakennuksessa toimi alkujaan mm. kauppa ja leipomo, niin koko talo on jotenkin väärin päin. Eteinen eli veranta on tielle päin, jotta asiakkaiden oli helppo astua suoraan kauppaan sisälle. Takapihan puolella sen sijaan on isompi piha, jossa tavaraa tuovat autot pääsivät vaivatta kulkemaan. Nykypäivänä tämä tarkoittaa sitä, että meille autolla kylään tulevat ihmiset astuvat sisälle alakerran kellaritilojen kautta.

 


 Eteinen - ei mikään turha tila

 

Eteinen on siitä merkityksellinen tila, että se muodostaa ensivaikutelman koko asunnosta. Joten se tilanne, että meille saapuvat vieraat astuvat taloon sisälle tultuaan suoraa kellariin, ei ole mitenkään ihanteellinen. Tähän asti meillä on kulkemiseen käytetty eniten kuitenkin etuovea ja aika harvoin tätä alakerran sisääntuloa, mutta elämä muuttuu, tilanteet ja käyttötarpeet muuttuvat. Joten nyt kun käyttö on siirtynyt enemmän alakerran kautta kulkemiseen, niin alkoi tämä tila ja varsinkin sen toimimattomuus harmittamaan vielä enemmän.

 

 

 Kellarista mutkien kautta toimivaksi eteiseksi

 

Yllä olevasta kuvasta näkyy melkein se tilanne mistä aikoinaan tämä remontti/sisustus matka alkoi. Käytin sanaa melkein sen takia, että tämä kuva on otettu vasta sen valtaisan raivaamisen jälkeen, mikä piti ensin suorittaa, ennen kuin tilaan edes mahtui sen hirvittävän tavara määrän takia. Vaikka aloitin alakerran remontin jo silloin muutama vuosi sitten kun taloon muutin, niin se on ollut jotenkin vaillinainen ja keskeneräinen koko tämän ajan. Erilaisia eteis variaatioita on tässä matkan varrella ollut muutamia, mutta mikään niistä ei oikein ole tuntunut täysin tyydyttävältä.

 


En nyt tässä postauksessa pureudu sen isommin niihin erilaisiin, varsinaisiin remontti projekteihin, joita tässä tilassa on matkan varrella tehty, sillä niistä olen kirjoitellut tänne jo aikaisemmin. Olen tehnyt postauksia muistaakseni ainakin alakerran maalaamisesta ja portaiden kunnostamisesta.  Mutta yhteenvetona ja alustuksena tälle postaukselle kerron, että alakerrassa on mm. maalattu seinät, lattia, väliovet ja kunnostettu portaat.

 


Eteinen tai jokin eteisen tapainen sai pitkään olla yllä olevan kuvan mukainen. Itseasiassa nyt kun taas katson tuota kuvaa, niin tulee pakosti mieleen, että olipa oikeastaan aika kiva väriyhdistelmä. Miksi siis maalasin väliovet? Ensinnäkin siitä syystä, että niiden pinnat oli jo todella kuluneet ja toiseksi siksi, että jotenkin häiritsi se seikka, että ovet olivat keskenään eri väriset. Nyt kun näin pitkän ajan jälkee kuvaa katson, niin tulee väkisinkin mieleen, että olisiko minun sittenkin pitänyt valita oviin jokin muu kuin harmaa maali.

 

 

 Kalusteiden siirtämistä ja optisia ratkaisuja

 

Sillä harmaalla sitten on menty tähän päivään asti ja onhan sekin ihan kiva väri. Ja tuollainen ruskeaan taittava harmaa sopii vanhaan taloon hyvin. Alkujaan tuo lipasto oli takaseinällä, mutta sitten kun kyseisen tilan käyttö lisääntyi, alkoi harmittamaan se asia, että ainut tasopinta, jolle voisi käsistään jotakin laskea, oli todella epäkäytännöllisesti takaseinustalla. Ihan älytöntä. Siirsin siis lipastoa lähemmäksi ja se oliki toki astetta parempi niin, mutta ei kuitenkaan ihan hyvä vieläkään.

 


Mietin, että miten saisin tilasta käytännöllisemmän ja enemmän eteisen oloisen. Mitkä ovat siis eteisen perus asiat, jotka siellä tulisi olla? Ainakin naulakko, kenkäteline ja jokin taso mihin tavarat käsistään laskea. Lisäksi olisi hyvä olla jonkinlainen kaappi tai muuta säilytystilaa, peili ja penkki, joka helpottaa kenkien laittamista. 

Koska halusin lipaston lähemmäs ovea, niin poistin toisen välioven kokonaan ja siirsin siinä kohtaa aikaisemmin olleen hyllykön takaseinustalle. Kävin ostamassa peilin sekä maalasin vanhan naulakon ja kenkätelineen. Naulakko ja kenkäteline eivät nyt näy kuvissa, mutta sijaitsevat siis kuvan ulkopuolella, vasemmassa laidassa.

 

 

Suurin syy siihen, miksi en ollut aikaisemmin siirtänyt hyllykköä pois tuolta seinustalta, on nuo putket, jotka peittyivät hyllykön taakse kivasti. Koska nyt ne tulivat uuden järjestyksen myötä näkyviin, niin niille piti yrittää keksiä jotakin. Pois niitä ei saa taiottua ja mitään kotelointia en osaa tehdä, niin ainoaksi vaihtoehdoksi jäi niiden optimaalinen häivytys eli maalia pintaan ja jotakin kivemman näköistä eteen.

Olisi rohkeaa väittää, että eteinen jää nyt sitten tämän näköiseksi. Tuskin jää, kovin pitkäksi aikaa ainakaan. Mutta tällä hetkellä se on ainakin sata kertaa parempi kuin alkujaan ja toimii eteis käytössä hyvin. Nähtäväksi jää koska siihen jotain muutosta taas tulee. Toivottavasti ei ainakaan ihan heti.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Kaapin ovien maalaus

Vaalea suklaakakku

DIY idätyslaatikot