Vaalea suklaakakku

Joskus vaan tulee ihmeellisiä päähänpistoja eikä ne suostu menemään pois sitten millään. Suklaa on monelle vastustamaton herkku mutta ei yleensä minulle. Suklaakakku tai muu suklaasta valmistettu leivonnainen toki kyllä maistuu tällaiselle herkkusuulle kuten minä, mutta harvemmin tulee sellaista varsinaista suklaan himoa kuitenkaan. Nyt tosin kävi niin. Yksi ilta sain jostain päähäni, että olisipa ihanaa tehdä oikein kunnon tuhti ja mehevä suklaakakku vaikkapa jouluksi. Yritin työntää ajatuksen syrjään, sillä näitä mielitekoja nyt välillä vaan tulee ja menee. Tällä kertaa se ajatus ei vaan suostunutkaan menemään tiehensä.


 

 Tumma- vai vaalea suklaa?

 

Suklaaleivonnaisten valmistuksessa käytetään yleensä tummaa suklaata tai kaakaojauhetta ja tähän on syynsä. Sillä saadaan leipomukseen kunnolla suklaan makua ilman, että sokerin määrä, ja samalla siis makeus, nousee pilviin. Minä sitten taas en välitä tummasta suklaasta ollenkaan, joten kovin suklaisia leivonnaisia tulee tehtyä harvemmin. 

Kun miettii oikein tuhtia ja mehevää suklaakakkua, niin ainakin minulle tulee ensimmäisenä mieleen sacherkakku. Muuten olisin voinutkin kokeilla leipoa sitä, mutta siinä jos jossain on juuri sitä tummaa suklaata. Aloin miettimään, että voisikohan saman tyylisen kakun valmistaa vaaleasta suklaasta. Siitäpä sitten vain kokeilemaan, niin selviää sitten sekin.

 


 Reseptejä yhdistelemällä saa joko sekasotkun tai sitten jotakin todella hyvää

 

Tässä reseptissä olen käyttänyt pohjana sacherkakun perusohjetta, jonka olen aikoinaan repäissyt talteen Yhteishyvän reseptivihkosesta. Tosin eihän sekään nyt se perinteinen sacher ole ja variaatioita on lukuisia erilaisia. Itsekin muutin reseptiä hieman, tai no aika paljonkin loppujen lopuksi. Vaihdoin myös sen perinteisen aprikoosihillon appelsiinimarmeladiin, lisäsin ylimääräisen kreemin suklaakuorrutteen alle ja se suklaakuorrutekin on erilainen kuin siinä reseptissä mistä lähdin alkujaan liikkeelle. 

Joten ei tätä minun leipomaani suklaakakkua voi hyvällä tahdollakaan sacheriksi kutsua, sille oli siis keksittävä toinen nimi. Koska halusin kokeilla, että miten saisin leivottua saman tyylisen kakun vaaleammasta suklaasta, niin kutsun sitä nyt siis vain vaaleaksi suklaakakuksi. Toki olisin voinut kokeilla reseptiä myös niin, että olisin käyttänyt vähemmän suklaata, mutta pelkäsin sillä tavalla tehtynä kakun jäävän vähän vaisuksi.

 

 

 Riittää isommallekin porukalle

 

Mikäli sinullekin nyt tulee mieleen, että hei, tuotapa voisikin kokeilla, niin on ehkä syytä tähän väliin antaa pieni varoituksen sana. Kakusta tuli kylläkin todella hyvää, siitä huolimatta, että unohdin muuten kostutuksen kokonaan, mutta aivan älyttömän makeaa. Appelsiinimarmeladi ei ole aivan yhtä äitelää kuin aprikoosihillo ja voi-tomusokeri kreemi vähän hillitsee makeutta, mutta siitä huolimatta lopputulos oli tooooodella makea. 

Ystäväni kanssa nautittiin teen kera palat suklaakakkua seuraavana päivänä ja todettiin sama: aivan älyttömän hyvää mutta yksi pieni pala todellakin riittää. Toisaalta voihan sen ajatella olevan hyväkin puoli: mikäli tekee kakun vaikka siihen joulun kahvipöytään, niin kakusta riittää loistavasti monelle.

 

 

Resepti

 

Pohja:

200 g voita tai leivontamargariinia

200 g (vaaleaa) suklaata

4 kananmunaa

2 dl sokeria

2 1/2 dl gluteenittomia jauhoja

1 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa ja vanilliinisokeria


Kostutus:

1 dl vettä

2 rkl rommia 

Voit käyttää kostutukseen myös jotain muuta nestettä, esimerkiksi mehua tai maitoa. Minulta jäi tosiaan kostutus kokonaan väliin, mutta ihan mehevää tuli ilmankin.


Väliin: haluamasi määrä appelsiinimarmeladia tai muuta hilloa

 

Voikreemi:

100 g voita

1 - 2 dl tomusokeria

ripaus vaniljasokeria


Kuorrutus:

1 dl vettä

1/2 dl sokeria

175 g voita

300 g suklaata



Ohjeet

 

Pohja:

Paloittele voi ja suklaa kattilaan ja anna sulaa pienellä lämmöllä hellalla. Vatkaa sokeri ja kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Yhdistä lopuksi jäähtynyt voi-suklaa seos vaahtoon ja sekoita joukkoon yhdistämäsi kuivat aineet.

Paista kakkua 175 asteisen uunin keskitasolla noin 40-45 minuuttia. Peitä pinta loppuvaiheessa leivinpaperilla mikäli pinta tummaa liikaa. Jätä kakku jäähtymään.

Kuorrutus:

Mittaa kattilaan suklaakuorrutteen kaikki aineet suklaata lukuunottamatta ja anna seoksen kiehahtaa. Anna hetki lämmön tasaantua ja lisää suklaa. Sekoita tasaiseksi ja laita seos jääkaappiin jähmettymään. Käyttämässäni ohjeessa sanottiin, että ainakin kahdeksi tunniksi, mutta minulla seoksen jähmettyminen "vanukasmaiseksi" kesti pidempään. 

Kreemi:

Vatkaa pehmeä voi vatkaimella tasaiseksi ja lisää siihen tomusokeria pienissä erissä. Vatkaa pehmeäksi vaahdoksi ja mausta mieleiseksesi.

Kokoaminen:

Halkaise kakkupohja kahteen tai kolmeen osaan. Itse halkaisin kahteen osaan, sillä yksi kerros hilloa riittää hyvin. Kostuta pohja, laita hilloa/marmeladia väliin ja kostuta myös päälipuoli. Sivele kakun päälle voikreemiä ja lopuksi suklaakuorrute. Vinkkinä: suklaakuorrutteen saa laitettua paremmin mikäli antaa voikreemillä päällystetyn kakun viilentyä jääkaapissa jonkin aikaa ennen kuorrutteen levittämistä.

Koriste ja nauti heti. Mutta jos millään maltat antaa kakun tekeytyä ja mehustua rauhassa pari päivää, saat siitä vieläkin paremman! 



Eli kokeiltavaksi omalla vastuulla niille, joilla paikat pysyy hampaissa kiinni ja makea maistuu. Tätä voisi vielä kokeilla tehdä uudestaankin, mutta täytyy vähän tarkemmin vielä miettiä esimerkiksi sokerin määrää.

 

 

 

 

Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Kaapin ovien maalaus

DIY idätyslaatikot