Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

Minä olen käytännöllisesti katsoen kasvanut leivällä ja jogurtilla. Kyllä meillä aikoinaan kotona muutakin aamupalaa syötiin, mutta tämä yhdistelmä on jäänyt mieleen. Äiti oli töissä meijerillä, joten jogurttia ja jäätelöä meillä oli aina. Lapsena se jäätelö olisi varmaan ollut mieluisampi aamupala, mutta kumma juttu, ettei sitä aamulla koskaan ollut tarjolla. Oli sitten kyse jogurtista tai jäätelöstä, niin omasta osuudestaan sai olla tarkkana, sillä veljeni tuppasi yleensä syömään kaiken ihan vain sillä verukkaalla, että "muuten ne menevät huonoksi".

 

 

 Mitä aamupalaksi?

 

Aikuisena ruuan suhteen helposti jatkaa samaa rataa kuin mihin lapsena on tottunut. Leipää ja teetä, siinä yleisin aamupalani. Nykyään kun minulla on noin kilometrin mittainen lista ruoka-aineista, joita tulisi vältellä, niin aamupalasta tulikin aluksi ongelma. Jos en voikaan enää syödä samalla tavalla kuin aiemmin, niin mitä ihmettä sitten söisin teen kanssa, kun useimmat perinteiset aamupala variaatiot sisältävät niitä välteltäviä aineita.

 

Piirakkaan voi käyttää niitä jauhoja, joista eniten pitää tai mitä sillä hetkellä sattuu kaapissa olemaan

 

Jossain vaiheessa sitten hoksasin, että hetkinen, suolaisessa piirakassahan yhdistyy periaatteessa sekä leipä, että päälyset. Samassa paketissa. Ja on se aika näppäräkin vaihtoehto, sillä yhdestä piirakasta riittää moneksi aamuksi ilman, että tarvitsee tehdä muuta kuin lämmittää pala mikrossa. En tietenkään syö piirakkaa joka aamu, ei se välttämättä olisi kovin terveellistäkään, mutta aina välillä se helpottaa arkea kummasti.

Teen piirakan muuten aina samalla tavalla, mutta vaihtelen täytteitä aina sen mukaan mitä kaapeista sattuu löytymään. Suolaisen piirakan ohjeita on varmaan satoja, ellei enemmänkin, mutta jostain syystä teen omani aina saman kaavan mukaan: sama pohja ja sama päälinen, mutta eri täytteet. Helposti itsekin voisin ajatella, että onpa tylsää ja eikö siihen kyllästy, mutta kummasti se vaan on toistaiseksi maistunut.


Täytteen ainekset voi laittaa suoraankin pohjan päälle, mutta paistaminen haihduttaa pakastekasviksista liian kosteuden ja mausteet tulevat paremmin esille


 Resepti

 

Koska kokkaan ja leivon yleensä joko ilman ohjetta tai käytän reseptiä lähinnä vain antamaan osviittaa, niin piti tätä versiota leipoessa oikein erikseen mitata ainekset, jotta muiden on sitten halutessaan helpompi reseptiä kokeilla. Piirakka ohjeita on toden totta moneen lähtöön, mutta tässä vielä yksi lisää.

Huom: vuokani koko on reunoineen 25x39 cm, joten taikinan määrä on sopiva siihen.


    Pohja:

    150 g voita tai leivonta margariinia (L)

    250 g maitorahkaa (L)

    1 kananmuna

    3-4 dl gluteenittomia jauhoja 

    (oman valinnan mukaan)

    1 tl leivinjauhetta

    1/2 tl suolaa

 

    Täyte:

    3 pussia suikalejuureksia ( 3x180 g)

    noin 1 rkl oliiviöljyä

    noin 3 cm:n pala tuoretta inkivääriä

    suolaa

    mustapippuria

    curry-jauhetta

    150 g feta-juustoa (L)


    Päälinen:

    200 g kermaviiliä (L)

    2 kananmunaa

    3-4 dl juustoraastetta (L)

    tuoretta persiljasilpppua tai ruohosipulia

    (suolaa)

    (mustapippuria)


Esipaistamalla piirakan pohjasta saa rapeamman, mutta arkisena versiona koko piirakan paistaminen kerralla riittää. Jos tuntuu, ettei pohja paistu kypsäksi, niin kokeile paistaa piirakka uunin alaosassa

Ohje

 

Sekoita pehmeä voi ja maitorahka tasaiseksi seokseksi. Margariini toimii varmasti ihan yhtä hyvin, ellei pehmeytensä takia jopa paremminkin, mutta itse olen tottunut käyttämään voita. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita ne voi-rahka seokseen. Itse jätän taikinan aika pehmeäksi, joten laitan taikinaan sen 3 dl jauhoja ja sitten noin desi menee siihen, kun painelen löysää taikinaa vuoan pohjalle ja reunoille. Leivottaessa jauhojen määrä muutenkin hieman vaihtelee, riippuen esimerkiksi jauhojen kuivuudesta.

Suikalejuureksia paistetaan kevyesti pannulla pienessä määrässä rasvaa, lisätään mausteet ja annetaan muhia siinä hetki, jotta maut tasaantuvat. Levitä kasvikset pohjan päälle. Murenna päälle feta-juusto.

Yhdistä päälisen ainekset keskenään, tarkista maku ja lusikoi seos piirakan päälle.

Paistetaan 200 asteisen uunin keskiosassa noin 25 min.


 

Lasken tämän piiirakan arkiseksi muutaman seikan takia: pohjaa ei kaulita ja asetella kauniisti vuokaan vaan painellaan vain nopsasti paikoilleen, pohjaa ei myöskään esipaisteta, kuten yleensä neuvotaan tekemään, lisäksi kasvis-juusto täyte on yksinkertainen ja edullinen. Kun vielä lisää lautaselle pari siivua kurkkua ja tomaattia piirakan kylkeen, niin saa minun mielestäni varsin toimivan aamupalan. Tai iltapalan. Tai välipalan. Tai...









 

Kommentit

Suosituimmat

DIY kynnysmatto

Kaapin ovien maalaus

Vaalea suklaakakku

DIY idätyslaatikot