DIY kynnysmatto

Pikkumattoja tarvitaan aina vähän sinne sun tänne. Eihän ne nyt ostettaessakaan paljoa maksa, mutta itse tehden ne ovat joko likipitäen tai täysin ilmaisia, riippuen siitä, löytyykö kotoa tarvikkeet entuudestaan. Olen tehnyt niitä tässä muutaman vuoden aikana useamman ja ollut ihan tyytyväinen, vaikka pikkasen tuppaavat olemaan muodoltaan vinkuroita joka suuntaan. Yritän tehdessä pitää käsialan mahdollisimman tasaisena, mutta jotenkin niistä siitä huolimatta tulee aina vähän minkälaisia sattuu. Mutta pääasia, että saan toivomaani kohtaan sopivan maton ja ovathan ne sekä hauskan, että persoonallisen näköisiä.

 


Pussilakanasta lattialle


Koko ajatus näistä virkatuista matoista lähti pari vuotta sitten siitä, kun minulla sattui menemään yksi lempi pussilakanoistani rikki. Se repesi niin pahasti, ettei sitä voinut enää käyttää. Minä en tietenkään nuukana ihmisenä voinut sitä heittää poiskaan, joten sille piti keksiä jotakin jatkokäyttöä. Yksi vaihtoehto olisi tietenkin ollut se, että olisin paikannut rikki menneen kohdan ja taas pussilakanaa olisi voinut käyttää, mutta aika aikaansa kutakin. Tällä kertaa päätin siis tehdä siitä matonkudetta.


Kynnysmatto on vielä sen kokoinen, että sitä on kohtuullisen helppo pitää virkatessa sylissä


En omista kangaspuita, mutta matonkudetta osaan leikata, kiitos mamman, joka sen taidon minulle aikoinaan opetti. Aluksi ajattelin tarjota matonkudetta kangaspuut omistavalle tuttavalleni, mutta päätinkin sitten tehdä niistä jotakin itse. Matonkuteista saa virkkaamalla tehtyä vaikka mitä kivaa ja hyödyllistä. Minä satuin juuri sillä hetkellä tarvitsemaan pientä mattoa, joten päätin kokeilla sellaista.

Netti on käsityö ideoita etsivän aarreaitta ja sieltä bongasinkin tämän älyttömän helpon tekniikan. Tässä tekniikassa oli vielä helppouden lisäksi erityisenä plussana se, että saisin samalla käytettyä laatikon pohjalle pyörimään jääneet villalankojen jämät johonkin järkevään tarkoitukseen.

 

Yritän saada matot edes suhteellisen suoriksi kostuttamalla ja pingottamalla ne kuivumaan styroxiseen alustaan

 

Käytä sitä mitä on

 

Näitä mattoja voi tehdä monellakin tavalla. Tämä kuvissa näkyvä matto (viimeistä kuvaa lukuunottamatta) on tehty alennusmyynnistä ostamastani ontelokuteesta ja kotona jo odottelevasta kerästä harmaata villalankaa. Pääperiaatteeni on toki se, että ensisijaisesti käytetään esimerkiksi juuri matonkudetta, mutta tämä ontelokude oli niin hyvässä tarjouksessa, että kelpuutin sen edullisena vaihtoehtona, kun juuri sillä hetkellä kotona ei sattunut olemaan mitään isompaa tekstiiliä, jonka olisin voinut kuteeksi leikata.


Tämän maton mitat ovat noin 48x72 cm ja siihen kului yksi kerä ontelokudetta sekä reilu 2 kerää 7-veljestä lankaa

 

Aloittamiseen tarvitaan siis vain muutama asia: jotakin paksumpaa kudetta tai lankaa, ohuempaa lankaa sekä virkkuukoukku. Itse valitsin sellaisen virkkuukoukun, joka sopii juuri sille ohuemmalle langalle jota käytän. Tekniikkka on yksinkertainen: virkataan vuorotellen kiinteitä silmukoita ja ketjusilmukoita paksumman kuteen/nyörin ympärille. Käännyttäessä tehdään ihan samoin kuin esimerkiksi vaikka patalapun virkkaamisessa eli kerroksen lopussa tehdään 2 ketjusilmukkaa, käännetään työ ja virkataan kiinteä silmukka työn toiseen (2.)  silmukkaan. Kiinteä silmukka virkataan aina edellisen kerroksen ketjusilmukan kohdalle. Näin jatketaan kunnes työ on halutun kokoinen.

 

Koko olisi saanut olla vähän suurempi mutta menettelee

 

 Suunniteltu tai sattumanvarainen

 

Tämän kuvissa olevan harmaan maton väri on tarkoituksella valittu niin, että se sopii keittiön muiden mattojen kanssa yhteen, mutta aikaisemmin tekemäni matot ovat sarjaa: mitä sattuu olemaan. Alla olevassa kuvassa on kaksi ensimmäistä tällä tekniikalla virkkaamaani mattoa. Niissä on käytetty sitä alussa mainitsemaani pussilakanasta tehtyä  matonkudetta ja jämälankoja. Vaikka näiden kanssa ei olekaan niin tarkkaa, niin sen verran vinkkaan, että käyttämällä tässä "ympärivirkkauksessa" keskenään saman paksuisia lankoja päästään edes lähemmäksi tasaista jälkeä ja suoria linjoja.

 

Varsinaiset makkaramatot mutta hauskat ja persoonalliset

Niitä suoria linjoja ei ainakaan meillä ole toistaiseksi päästy ihastelemaan, mutta kenties harjoitus tekee tässäkin mestarin. Toisaalta minusta näiden itsetehtyjen mattojen ei tarvitsekaan olla täydellisiä, vaan juuri niiden persoonallinen ilme viehättää. Olen käyttänyt näihin mattoihini pääasiassa 7-veljestä lankaa, joten matot tuntuvat jalan alla ihanan lämpöisiltä juuri lankojen villaisuuden takia. Aion jatkossakin tehdä näitä "villamattoja" aina tarpeen vaatiessa lisää. Seuraavana matonkuteiksi on menossa vanha, oranssin värinen lakana...

 

 

 

Kommentit

  1. Hei ja kiitos tästä postauksesta!
    Meillä ei ole (enää) kangaspuita, mutta haluaisin käyttää jemmassa olevat matonkuteet ja käyttää hyödyksi myös kuluneet lakanat yms. Olen ostanut kalalankaakin projektia varten, mutta mieluisinta tekniikkaa en ole vielä keksinyt. Tämä sinun käyttämäsi on todella hyvä, koska tulos on tyylikäs ja muistuttaa aika lailla mattopuilla kudottua!
    Olen myös miettinyt pyöreän maton virkkaamista, niin suorista linjoista ei tule ongelmaa. :)
    Tunnelmallista syksyä!

    VastaaPoista
  2. Hei ja kiitos itsellesi! Kangaspuita ei ole meilläkään, mutta tämä tekniikka korvaa ne edes pieneltä osin. Pyöreä matto olisi tosiaan hieno, pitääpä joskus itsekin kokeilla. Ihanaa syksyn jatkoa sinulle myös!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Kaikki kommmentit tarkistetaan ennen julkaisua roskapostin välttämiseksi, joten odotathan rauhassa kommenttisi näkymistä.

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

Kaapin ovien maalaus

Vaalea suklaakakku

DIY idätyslaatikot