DIY idätyslaatikot

Ihanaa, kevät tulee! Tai no okei, ei nyt ehkä ihan vielä, mutta jossain vaiheessa kuitenkin. Tämä puutarha-kategoriani on ollut luonnollisesti aika hiljainen jonkin aikaa, sillä talvella puutarhasta ei juuri postattavaa ole. Mutta nyt päästiin taas yksi pieni askel lähemmäs kevättä ja sitä myöten herättelemään uinuvia aivonystyröitä tulevaa puutarhakautta varten. Joka vuosi päätän, että ensi keväänä en kyllä ryhdy mihinkään idätyspuuhiin ja yhtä varmasti joka kerta tähän aikaan vuodesta mietin kuumeisesti, että mitähän ihanaa sitä tänä vuonna laittaisi kasvamaan.

 

 

 Kevään huumaa ei voi estää

 

Jo monena vuonna peräkkäin suurin kiinnostukseni siemenien osalta on kohdistunut hyötykasveihin ja varsinkin kolmeen hyvin tavanomaiseen puutarhojen peruslajiin, joita epätoivoisesti yritän saada ilman kasvihuonetta kasvamaan ja tuottamaan satoa: tomaatti, kurkku ja kesäkurpitsa. Helpponakki, sanovat nyt monet tässä kohtaa, mutta ei se nyt aina niin helppoa ole. Tomaatit eivät yleensä ehdi kypsyä ennen syksyn tuloa, kurkut tuottavat muutaman hassun ja varsin erikoisen näköisen yksilön ja sitten ne kurpitsat: kenties ne eivät saa tarpeeksi aurinkoa tai en osaa lannoittaa niitä oikein.

 

Pelargonioiden siemeniä kehotetaan liottamaan vedessä noin vuorokausi ennen istutusta.

Kukkasten huumaa

 

Viime keväänä havaihduin siihen, miten paljon kesäkukkien hinnat olivat nousseet tai sitten ne ovat aina olleet sen hintaisia, mutta jotenkin en vain ole hoksannut ajatella sitä sen enempää. Tämäkin on tietysti henkilökohtainen asia, toisten mielestä ne ovat kalliita ja toisten mielestä edullisia ja silläkin on vaikutusta, että kuinka paljon kukkia tarvitsee hankkia. Onhan se ihan eri asia ostaa niitä viisi kappaletta kuin viisikymmentä kappaletta. No niin tai näin, tänä vuonna ajattelin kuitenkin panostaa kukkasiin.


Käytin pelargonioiden siementen istutttamiseen pieniä pihtejä, jotta sain laitettua ne mahdollisimman tasavälein laatikkoon.
 

Viime vuonna kukkasista taisin muistaakseni kasvattaa kääpiöastereita, matalaa auringonkukkaa ja valkoista mustasilmäsusannaa. Susannat itivät jostain syystä huonosti, olivat lähes koko kesän ajan kituliaan oloisia, mutta virkistyivät sitten loppukesästä ja kukkivat itseasiassa pakkasten tuloon asti. Auringonkukat onnistuivat hyvin, vaikkakin tänä vuonna niille täytyykin laittaa kasvuvaiheessa vähän enemmän lannoitusta ja kääpiöasterit kukkivat todella hienosti ja pitkään. Aion tänä keväänä laittaa näitä kolmea myös uudelleen muiden hankkimieni kukkien siementen lisäksi.

 

Orvokin siemenet vain ripottelin mullan päälle. Niitä taisi tulla laitettua kyllä ihan liikaa.

 Pelargonioita ja  orvokkeja testaamaan

 

Tänä keväänä aion kokeilla idättää ja kasvattaa itse joitakin sellaisia lajeja, joita en ole koskaan aikaisemmin kokeillut eli pelargonioita ja orvokkeja. Miksi juuri näitä? Ehkä siksi, että molempien pitäisi kuulemma olla helppoja ja toiseksi siksi, että nämä kylvetään jo tammi-helmikuun vaihteessa, joten niiden kautta pääsen fiilistelemään tulevaa kevättä jo vähän aikaisemmin. Syyhän se on sekin. Olen netistä lukenut näiden kukkisien idätys ja kasvatus vinkkejä ja tutkinut pussien ohjeet mielestäni tarkasti, joten eikun kokeilemaan.

 

Noin 20cm pitkä, leveä maalarinteipin pala pitää rasiat kivasti kiinni toisissaan.
 

 DIY idätyslaatikot

 

Siementen idättämiseen näin tavallisissa kotioloissa sopii näppärästi erilaiset pienoiskasvihuoneet. Itse en sellaisista valmiista, kaupoista saatavista oikein jaksa innostua. En suoraan sanottuna tarkalleen edes tiedä mitä ne maksavat, tuskin kovin paljoa, mutta miksi ostaisin valmiita kun voin tehdä vastaavanlaisia itsekin sellaisista tarvikkeista, joita minulla on kotona jo valmiina. Ja onhan tässä sekin ajatus, että ne ostetut haluaisin säästää ja varastoida johonkin, kun taas nämä itse tehdyt idätyslaatikot voin käytön jälkeen heittää kierrätykseen.

Itse käytän minikasvihuoneina tavallisia, muovisia "jauheliharasioita". Ne täytyy tietenkin pestä hyvin ja antaa kuivua kunnollla ennen käyttöä. Yhteen kasvihuoneeseen tarvitaan siis kaksi tällaista laatikkoa. Toiseen laitetaan kylvömultaa ja siemenet ja toinen laitetaan kanneksi siihen päälle. Ne voi tietysti antaa olla ihan niinkin, mutta itse tykkään teipata ne maalarinteipillä toiselta pitkältä sivulta kiinni toisiinsa, jotta ne pysyvät paremmin paikoillaan jos vaikka siirrän laatikoita paikasta toiseen. Kokonaan niitä ei kannata teipata ylt ympäriinsä, sillä sitten laatikoiden avaaminen vaikeutuu. Tällä tavalla tehdyt minikasvihuoneet ovat ainakin meillä toimineet jo vuosia todella hyvin.

 


 

Kukkamerta odotellessa...

 

Saas nähdä kuinka tämän projektin käy. Voi olla, että tämä touhu jää vain opettavaiseksi kokeiluksi tai sitten minulla on ensi kesänä piha täynnä itse idätettujä ja kasvatettuja pelargonioita. Se olisikin ihanaa. Onnistumista puoltaa se, että olen näiden kanssa tarpeeksi hyvissä ajoin liikkeellä eli kalenterin mukaan aika on sopiva. Toisaalta aika ei valitettavasti ole kovin suopea, mikäli ajankohtaa miettii kuun kierron kannalta. Ylöspäin kasvavien kasvien siemenet pitäisi kylvää kasvavan kuun aikaan, mutta minulla tämä puuha humpsahti huomaamattani juuri täyttäkuuta seuraavaan päivään. Ai jai...

 

 

 

 

Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Kaapin ovien maalaus

Vaalea suklaakakku