Portaiden kunnostusta

Kolmikerroksisessa talossa rappusia riittää. Näitä alhaalta keskikerrokseen meneviä käytetään paljon mutta yläkertaan meneviä vähän sillä siellä on tällä hetkellä vain toistaiseksi tyhjillään olevia huoneita. Jos tuntuu, että nämä portaat ovat kapeat ja jyrkät niin näkisitpä ne toiset! Koska käyttöä näille tosiaan on ja näissä kulkemisen kanssa on haasteita nuoremmillakin kintuilla niin selvää oli, että jotakin näille tarvitsisi tehdä ettei kukaan loukkaisi niissä itseään.

 

 

 Porrasremontin lähtökohdat

 

Lähtökohtaisesti portaissa tuntui olevan kaikki mahdolliset ongelmat. Portaat on kapeat, jyrkät, pimeät, liukkaat, kuluneet ja askelman syvyys on varmaan pikkulapsen mitoituksella tehty. Koska tässä kohtaa ei ollut mahdollista purkaa niitä kokonaan pois ja rakentaa uusia, turvallisempia tilalle niin piti keksiä jokin muu, helpommin toteutettava ratkaisu. Selailin nettiä ja kävin muutamassa rautakaupassa kyselemässä erilaisia tuotteita esimerkiksi liukkauden vähentämiseksi.

 

 

 Vaihtoehtojen pohdintaa

 

Vaihtoehtoina tuntui olevan lähinnä maaliin sekoitettava karhennusaine, askelman reunaan asennettava liukuesteteippi tai askelmien päällystäminen jollakin. Ajattelin, että karhennusaine maaliin sekoitettuna ei joko pitäisi tarpeeksi hyvin tai sitten villasukat tarttuisivat siihen kokoajan kiinni. Teippiä harkitsin mutta sitten mietin, että tuskin portaita edestakaisin kuljettaessa askel osuu aina juuri siihen teipin kohtaan ja pysyisikö se kunnolla kiinni.  

Valitsin siis sen viimeisimmän vaihtoehdon. Halusin löytää materiaalin joka olisi sekä pitävän tuntuinen jalan alla niin, että villasukillakin olisi portaisiin asiaa sekä helposti työstettävän. Jonkin aikaa erilaisia päällystys vaihtoehtoja tutkailtuani päädyin neulehuopaan.



Menekin laskeminen


Koska en ole suoranaisesti mikään matematiikkanero niin tarvittavan materiaalin määrän laskeminen tuotti harmaita hiuksia. Siinäpä sitten yritin mittailla askelmien leveykiä ja syvyyksiä. Laskeminen olisi ollutkin helpomppaa mikäli kaikki askelmat olisivat saman kokoisia mutta vanhat, paikallisen puusepän käsityönä tehdyt portaat eivät todellakaan ole identtisiä keskenään joten niitä harmaita hiuksia taisi tässä projektissa tulla oikein roppakaupalla lisää.



Valaistuksen vaikutus värin valintaan


Kun olin ensin puhdistanut portaat kunnolla ryhdyin maalaus hommiin. Koska luonnonvaloa tässä kohtaa on vähän niin jo ihan turvallisuus syistä portaikko kaipasi lisää valoisuutta jota saa esimerkiksi vaalealla maalilla. Sävy voi tietenkin olla jokin muukin vaalea kuin pelkästään valkoinen. Koska tämän tilan keinovalaistus on kylmän sävyistä niin sävyksi valikoitui hieman lämmin valkoinen jotta kokonaisuusdesta ei tulisi liian kliinisen oloinen. Tällaisessa tilanteessa kannattaa kuitenkin olla sen lämpimän sävyn kanssa tarkkana: keltapohjainen maali yhdistettynä kylmään, sinertävään valoon saa usein aikaiseksi vihertävän lopputuloksen.



Vanhan ja uuden yhdistämistä


Vaikka tiesin, että askelmat päällystettäisiin niin maalasin silti nekin vaikka tässä kohtaa varmaan voisi maalissa pihistellä. Portaikon seinä on osaksi tiiltä ja osaksi maalattua levyä. Koska haluan aina mahdollisuuksien mukaan säilyttää myös jotain alkuperäistä niin jätin tiiliosan kokonaan käsittelemättä, yläosan maalasin. Harmaa tiili sopii myös hyvin yhteen käyttämäni huovan kanssa joten se ei pistä mitenkäään pompsahtavasti silmään.



Kaavojen tekeminen


Jos maalaaminen oli vielä suhteellisen yksinkertaista niin sitä tämä huovan leikkaaminen sopivan kokoisiksi paloiksi ei suinkaan enää ollut. Kuten jo mainitsin niin jokainen askelma oli sanotaanko nyt yksilöllisen kokoinen joten jouduin tekemään jokaiseen askelmaan erikseen kaavan minkä avulla sitten leikkaisin varsinaisen huopakankaan. 

Kaavan voi tehdä käytännössä mistä materiaalista vaan minkä saa helposti leikattua askelman kokoiseksi. Minulle oli vuosien takaisesta lattiaremontista jäänyyt jäljelle vajaa rulla sitä laminaatin alle asennettavaa muovia joten päätin käyttää sitä. Se on pehmeää mutta tarpeeksi napakkaa ja lähes läpinäkyvää eli siihen sai helposti piirrettyä askelman ääriviivat.



Askartelemista


En muista enää tarkalleen kuinka monta päivää tämän huopa-askartelun kanssa meni mutta koska tein aina vain muutaman askelman kerrallaan niin varmastikin useampia päiviä. Nopeamminkin sen olisi saanut toki tehtyä mutta minulla ei ollut kiire ja muutakin elämää on. Huovan liimasin kiinni maalattuun pohjaan lattialiimalla. Reunoissa sai tosin olla tarkkana sillä tottakai ne täytyy saada hyvin kiinni etteivät ala irvistelemään mutta koska liima oli hyvin kellertävää niin en halunnut sen pursuileva näkyvästi vaaleaa maalia vasten. Paikoitellen näin väistämättä kuitenkin kävi mutta ei niitä kohtia portaita kuljettaessa pane merkille.



Lopputulos


Lopuksi asensin vielä led valonauhan kaiteen alapuolelle tuomaan portaisiin sitä kaivattua lisävaloa. Heti portaiden maalaamisen jälkeen olin vähän epävarma, että jos nyt laitan tähän kauniin valkoisen maalin päälle tummempaa huopaa niin tuleeko kokonaisuudesta liian synkkä sillä portaikko näytti pelkän maalauksen jälkeen niin valoisalta ja raikkaalta. Tosin samalla tiesin, että maalattu pinta sellaisenaan olisi liukas joten harkinta huovan jättämisestä pois kesti vain sen hetken. 

Vaikka työtä oli kieltämättä paljon eikä kaikki työvaiheet olleet mitenkäään helppoja niin olen kuitenkin äärettömän tyytyväinen siihen, että homma tuli tehtyä. Portaista tuli huomattavasti turvallisemmat kulkea, valoisammat, siistimmät ja myös nätimmät.



Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Keittiön yläkaappien päällystäminen Dc-fixillä

Vaalea suklaakakku

Kaapin ovien maalaus