Gluteenittomat punaherukka-valkosuklaa muffinit

Viime kesä oli ensimmmäinen kesäni täällä Kivikarilla. Keväällä katsoin, että huvimajan takana oli selvästi jokin herukkapensas, mutta en osannut siinä kohtaa vielä päätellä, että minkä värinen sellainen. Sitten kun lehdet ilmestyivät, niin pienen nuuskutuksen jälkeen totesin, että kyseessä ei ole ainakaan mustaviinimarjapensas, siinä kun on selvästi oma tuoksunsa. Koska pensas oli selkeästi vanha, niin päättelin, että tuskin se oli valko- tai viherherukkakaan. Vaaleanpunaisiakin taitaa nykyään olla saatavilla.

 

 

 Sadonkorjuu

 

Kyseinen viinimarjapensas oli vuosia ollut hoitoa vailla, joten en yhtään yllättynyt kun sato jäi ensimmäisenä vuonna niukaksi. Tosin silloin oli myös aika kuuma kesä, joten syytä voi olla siinäkin. Syksyllä annoin sille syyslannoitetta ja nyt keväällä leikkasin muutaman kuivan oksan pois. Tänä vuonna kesäkin on toki ollut erilainen, mutta satoa tuli jo paremmin. 

Poimin lähes ämpärillisen marjoja samalla miettien, että mihin niitä oikein käyttäisin. Vispipuuroon menisi osa, mehuakin voisi tietenkin myös tehdä ja leipoa jotakin hyvää. Viime kesänä tein niistä todella hyvää piirakkaa. Ohje on muuten sama kuin raparperipiirakan mutta laitetaan vain punaherukat raparperin tilalle. Tänä vuonna ajattelin kokeilla muffineita.

 

Marjoja tuli ihan kiva määrä, joten osan keräsin itselle ja osan jätin nälkäisille linnuille


Sitten vaan leipomaan


Jostain syystä gluteenittomat muffinit eivät oikein ole minulta koskaan kauhean hyvin onnistuneet. Maku on useinmiten ollut hyvä, mutta uunista tulon jälkeen ne yleensä lässähtävät kuopalle. Syynä voi olla monikin asia kuten esimerkiksi väärä uunin lämpötila, paistoaika tai liian vähäinen määrä jauhoja. En voi kehuskella, että tälläkään kertaa olisin täydellisiä muffineita saanut aikaiseksi, mutta koska maku oli hyvä, niin näitäkin kannattaa kyllä kokeilla. Ja makuhan on se tärkein kuitenkin.

 

10 litran ämpäriin sain arviolta noin 7-8 l marjoja

 

 Resepti

              

        120g voita 

      2 dl sokeria

      2 kpl kananmunia

      4 1/2 dl vaaleita gluteenittomia jauhoja

      1 tl vanilliinisokeria

      2 tl leivinjauhetta

      ripaus suolaa (voi jättää poiskin)

      1/4 tl jauhettua inkivääriä

      1/2 - 1 dl maitoa (tarpeen mukaan)

      80 g valkosuklaata

      noin 2 dl punaherukoita

 

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Vatkaa hyvin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne voi-sokeri-muna seokseen. Lisää maitoa tarvittava määrä jotta taikinasta tulee notkeaa. Rouhi valkosuklaa ja lisää se taikinaan. Lisää lopuksi punaherukat varovasti käännellen. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 200 asteisen uunissa noin 12 - 15 minuuttia.

 

Reseptin määrästä tulee noin 12 reilun kokoista muffinia

 Huomioita

 

Leipoessani en aina jaksa mitata kaikkia aineita kovin tarkkaan, mikä kyllä kannattaisi tehdä, sillä muuten voi tulla yllätyksiä. Tosin leivon lähes aina ihan vain omaan käyttöön, joten sillä ei ole väliä mikäli kaikki ei aina nyt niin täydellisesti onnistukaan. Näihin muffineihin laitoin reseptistä poiketen 150g voita, vain lirauksen maitoa ja 100g suklaata. Suklaan määrä oli selvästi yläkanttiin, sillä vähempikin tosiaan riittä eikä voitakaan tarvita ihan noin reilusti. 

Paiston kanssa kävi niin, että annoin ensin olla sen suositellun 12 minuuuttia ja muffinit näyttivät tosi hyviltä. Hetken kun olivat pöydällä niin lässähtivät kuopalle keskeltä. Tämä ei vielä minua häirinnyt, sillä näinhän muffineilleni aina tuppaa käymään. Mutta kun taitoin yhden puoliksi, niin huomasin, että suklaa oli sulanut mutta samalla sisus oli jäänyt liian kosteaksi minun makuuni. Kypsiä ne varmaan jo olivat, mutta sula suklaa teki sen vaikutelman, että taikina vaikutti raa´alta. Pistin ne takaisin uuniin ja paistoin vielä ainakin sen 5 minuuttia lisää. Pinta tummui pikkaisen tummemmaksi kuin olisin välittänyt, mutta muffinit kohosivat keskeltä eivätkä enää olleet turhan kosteita sisältä.

 

 

Ei se leipominen aina niin helppoa ole, mutta tosi mukavaa puuhaa siitä huolimatta. Eikä meillä karsasteta sitä syömis puoltakaan. Näistäkin osa syötiin heti ja osa meni pakkaseen. Punaherukat ovat hyvä k-vitamiinin lähde ja sisältävät runsaasti c-vitamiinia, joten näitähän voi siis popsia hyvällä omallatunnolla ihan vain terveydellisistä syistä. Siis jos unohdetaan se valkosuklaa.

 

 

 

 

Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Kaapin ovien maalaus

Keittiön yläkaappien päällystäminen Dc-fixillä

Vaalea suklaakakku