Takkahuoneen remontti

Tuossa jokin aika sitten kerroin miten meillä olohuone vaihtaa paikkaa keväisin ja syksyisin. Olohuoneen tavarat muuttavat siis keväällä takkahuoneesta ruokasaliin ja syksyllä taas takaisin takkahuoneeseen. Esittelin silloin ruokasalin pintaremonttia ja uutta järjestystä ennen ja jälkeen kuvin. Nyt perehdytään siihen mitä puolestaan takkahuoneessa on tapahtunut.

 


Paneelien poisto


Seinät kokivat suurimman muutoksen sillä ihan ensimmäiseksi irrotin huoneen jokaisella seinällä olleen puolipaneelin. Pitkään tosin mietin, että kannattaakohan moiseen hommaan ryhtyä. Kaikki remonttia tehneet tietävät, että yllätyksiä on todennäköisesti luvassa. Arvellutti ryhtyä repimään paneelia pois kun ei yhtään tietänyt, että mitähän sieltä takaanta paljastuisi. Jos hyvä tuuri käy, niin paneelit on laitettu vain ulkonäöllisistä syistä, mutta aina on olemassa myös se mahdollisuus, että niillä on peitetty jotakin ongelmia. Koska tämä ruskea puolipaneeli ei oikein silmää miellyttänyt, niin päätin ottaa riskin. Paneelit lähtivätkin yllättävän helposti irti. Suurempi ongelma oli niiden ulos kantaminen ja hävittäminen kuin varsinainen irrotus.

 

Takkahuone ennen remonttia. Tärkeimmät muutoskohteet ovat takka ja puolipaneelit.

 

 Isot pinnat, iso vaikutus

 

Takkahuoneessa todella suuren muutoksen olisi ehdottomasti tehnyt katon maalaus vaaleammaksi. Mutta kuten olen aikaisemminkin todennut, niin se olisi ollut aivan liian suuri työ yhdelle ihmiselle kaiken sen muun tehtävän lisäksi. Jos katon pinta on sileä, niin sen saa kohtuu helpolla maalattua varrellisen telan avulla, mutta koska meillä katot ovat koristeltua, uritettua paneelia, niin se olisi luultavimmin tarvinnut vetää sudilla. Ei kiiitos.

Katon väri vaikuttaa suuresti huoneen yleisilmeeseen samoin kuin tietysti seinät ja lattia. Seinät on yleensä helppo maalata ja lattiankin voi peittää matoilla, mutta katto näkyy. Tumma katto syö tilasta valoa ja madaltaa optisisesti huonekorkeutta, joten varsinkin matalissa huoneissa sen maalaaminen vaaleaksi lisää tilan tuntua huomattavasti. Tosin tällä hetkellä puu sisustusmateriaalina on taas huippu suosittua ja tummempaakin puuta näkee myös kattopinnoissa.



 

Paneelien takaa löytyi alkuperäinen tapetti, joka kuvioltaan ja väriltään olisi ollut ihan nätti mikäli ei olisi ollut ihan riekaleina. Lisäksi sen päälle oli paneelien asentamisen helpottamiseksi tehty erilaisia merkkejä mustalla tussilla. Säästin siitä kuitenkin palasen muistoksi ja myös siksi, että olisi todella mielenkiintoista jossain vaiheessa lähteä selvittämään, että saako mistään enää samanlaista tai sitä hyvin paljon muistuttavaa tapettia. Tuskin tapetoisin sillä kuitenkaan koko huonetta, mutta jossain ja jotenkin sitä olisi kiva käyttää.


Paneelien poisto ja takan maalaus raikastivat huoneen yleisilmettä


Huoneen seinien väriksi valikoitui vaalea greige. Se on kaunis, eleetön ja mielestäni pehmeämpi tausta muulle sisutukselle kuin valkoinen. Varsinkin valkoisten kalusteiden kanssa taustan olisi hyvä olla edes hieman tummempaa sävyä kuin valkoinen. Näin huonekalut tulevat kauniimmin esille. Harmaan värin kohdalla muistan aina mitä sisustussuunnittelun opettajani erään kerran sanoi: jos huone on täynnä tavaraa ja paljon erilaisia värejä, ettekä voi tehdä siellä muuta kuin maalata seinät, niin käyttäkää harmaata, se neutralisoi ja tasapainottaa värikirjon. Terkkuja PiPalle!


 

 Takan muutos

 

Takkahuoneessa aika oleellinen asia on tietenkin takka. Tuossa hieman ylempänä olevassa "ennen remonttia" kuvassa näkyy takan ihastuttava väri. Jo sen perusteella on syytä  uskoa, että tiilet ovat luultavammin 1970-luvulta. Takkaa on käytetty paljon, joten siinä oli aika nokinen pinta. Yläosan tiilet ovat myös erilaiset kuin alkuperäiset sillä ne on lisätty jälkeenpäin. Hassua kyllä pinnan nokisuus ei minua häiritse, se jotenkin kuuluu asiaan. Mutta onhan tuo tiili ja sen väri hipppasen silmiinpistävä. 

Uutta väriä valitessa sävyvaihtoehtoja rajoitti käytettävä Muuri maali, joka voidaan sävyttää vain tiettyihin sävyihin. Värilastuja pyöriteltiin viikkotolkulla edes takaisin ja niitä vahdattiin aamu-, päivä- ja iltavalossa. Vaikka valkoinen on arka valinta varsinkin takkaan, niin päädyin siihen kuitenkin, sillä halusin takan erottuvan seinästä ja onhan se sen verran suuri elementti huoneessa, että tummana se olis helposti näyttänyt isolta möykyltä muutoin vaaleassa huoneessa.


Piironkiin olisi kiva löytää jostakin uudet/vanhat vetimet sillä alkuperäiset ovat jo huonossa kunnossa

Vanha piironki

 

Useimmat meillä  käyvät vieraat kiinnittävät oitis huomiota tähän takkahuoneen piironkiin. Se ei ole alkujaan minun vaan on ollut täällä Kivikarilla jo paljon aikaisemmin. Itse tykkään siitä kovasti. Söpöintä on nuo peilin molemmin puolin olevat pienet kaapit ja niiden vihreät lasi-ikkunat. Sitä kuinka vanha piironki on voi vain arvailla. Nettiä selatessani törmäsin erääseen tarinaan kyseisen kirjoittajan isovanhemmista ja silmiini osui kuva vanhasta, ruskeasta piirongista. Valitettavasti ihan tarkkaan en kuvasta yksityiskohtia nähnyt, mutta minusta se piironki näytti hyvin samanlaiselta. Sen piirongin sanottiin olevan 1930-luvulta joten rohkenen väittää tämänkin olevan suunnilleen samaa ikäluokkaa. 


 

 Työhuoneen pallomeri

 

Keväisin kun olohuone tosiaan muuttaa tuohon viereiseen tilaan, niin takkahuone ei suinkaan jää typösen tyhjäksi. Tälläkin hetkellä se toimii sekä vierashuoneena että työhuoneena. Tänään olohuoneen ikkunasta näkyy kukkivat omenapuut, mutta takkahuoneen ikunasta näkyy lähinnä vain ohimenevät autot ja muut tienkäyttäjät. Kokeilin työpisteen siirtämistä myös huoneen muihin osiin, etten itse olisi tässä ikkunan edessä niin esillä, mutta sopivaa paikkaa ei oikein löytynyt. Ehkä keksin vielä jotain.

Niinpä päätin kokeilla ikkunaan samaa ajatusta kun mitä käytin nykyisessä olohuoneessa eli dx fixiä ikkunassa. Siellä se toimii tosi hyvin. Ostamassani dx-fixin ikkunakalvo rullassa ei ollut sitä vertaa enää jäljellä, että olisin saanut tähän ikkunaan samanlaiset raidat kuin mitä olohuoneen ikkunoissa on, joten tein erikokoisia palloja sen verran kuin siitä määrästä sain tehtyä ja läiskin niitä sitten summittaisesti ikkunaan. Ei ne näkyvyyttä estä, ehkä hämäävät katsetta jonkin verran, mutta onpahan minulla ainakin työpisteelläni hauska pallomeri!


Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Kaapin ovien maalaus

Vaalea suklaakakku

DIY idätyslaatikot