Ruokasalista olohuoneeksi

Meillä on siitä hassu tapa, että olohuone vaihtaa paikkaa aina keväisin ja syksyisin. Eikä pelkästää siis kalusteet vaihda paikkaa huoneen sisällä vaan olohuoneen tavarat muuttavat kokonaan toiseen tilaan. Syy tähän löytyy takasta. Syksyllä kun lämmityskausi alkaa niin takkahuone toimii samalla olohuoneena sillä olisi mielestäni todella erikoista lämmittää takkaa eri huoneessa kuin missä oleskellaan. Keväällä taas kun ilmat lämpenee sen verran, ettei takkaa enää polteta niin kalusteet muuttavat viereiseen huoneeseen. Tämä tila on kooltaan isompi ja valoisampi joten se on mielestäni kesäisin sopivampi olohuoneeksi.

 

 

 Ei mikään-tila 

 

Tämä kyseinen huone onkin vuosien saatossa ollut varsinainen monitoimitila. Talon historian alkuaikoina tässä tilassa on ollut kauppa ja myöhemmin mm. kahvila ja baari. Monia vuosia se on ollut myös lähinnä niin sanottu läpikulkutila jonka kautta on vain siirrytty huoneesta toiseen. Minusta talon suurinta ja valoisinta huonetta olisi silkkaa haaskausta käyttää "ei minään", joten syksyllä ja talvella se toimittaa ruokasalin virkaa ja keväällä teen siitä olohuoneen.

 

Talvella tila näytti vielä tältä ennen pintaremonttia

 

Ruskean värin luonne 

 

Ongelmana oli kärsineiden pintojen lisäksi se, että lähes kaikki pinnat olivat jonkin sortin ruskeaa. Ruskea on toki kaunis väri: pehmeä, lämmin ja kodikas mutta liikaa käytettynä se tekee tilasta helposti vähän tunkkaisen ja luo hieman alakuloisen tunnelman. Kokonaisvaikutelmaan tietenkin vaikuttaa myös monet muut seikat kuten esimerkiksi tilan koko, luonnonvalon määrä, ruskean sävyt sekä se miten ja missä ruskeaa on käytetty. Koska museoista tulee yleensä ensimmäisenä mieleen puu ja ruskea niin jotta tilasta saataisiin samalla moderni ja kodikas vaatii tämä väri käyttäjältään osaamista. 

Tällä hetkellä puu materiaalina ja ruskeat sävyt ovat taas trendikkäitä joten voisi kysyä, että miksi sitten tehdä pintaremonttia. Trendit tulevat ja menevät, kiertävät kehää ja palaavat aina takaisin mutta joka kerralla hieman eri tavalla. Nykypäivän ruskea eroaa huomattavasti vaikkapa 1970-luvun värimaailmasta ja pintakäsittelyaineita on tarjolla paljon muitakin kuin se lakka.

 

Kokonaisuus kuin Trio-jäätelö: mansikkaa, vaniljaa ja suklaata


 Pintaremonttia

 

Koska maalattavaa pinta-alaa oli paljon niin tein homman useana eri päivänä ja kahdessa erässä. Ennen joulua maalasin seinäpinnat ja myöhemmin talvella loput. Se tosin samalla tarkoitti sitä, että huonekaluja piti siirrellä edes takaisin. Teen näitä projektejani aina kun on ylimääräistä aikaa joten ajattelin, etten halua huoneen olevan viikko tolkulla poissa käytöstä, varsinkaan jouluna, niinpä huonekalujen siirtely oli siihen nähden pieni vaiva.

Katon maalaaminen vaaleaksi olisi tuonut valtavan muutoksen koko tilaan sillä katto on niin iso pinta-ala ja vaikuttaa hyvin suurelta osin koko huoneen ilmeeseen mutta suoraan sanottuna siinä olisi ollut yhdelle naisihmiselle aivan liian suuri, vaikea ja aikaa vievä homma. Toisaalta taas katto on käsityönä tehty ja aitoa paneelia joten siinä on myös tavallaan oma viehätyksensä. Lattiaremonttia ei myöskään ollut työlistalla joten maalattavaksi päätyivät puolipaneelit, seinäpinnat, ovenpielet ja nuo ikkunoiden yläpuolella olevat laudat.


Kultaköynnös oli tarkoitus laittaa kasvamaan katonrajaa pitkin mutta koko torni vaihtoi sittemmin paikkaansa


 Väri valintoja

 

Seinän väriä pohdin pitkään ja tein muutamia koemaalauksia. Ensin olisin halunnut seinistä harmaat sillä se olisi mielestäni ollut nimenomaan ruokasalissa tyylikäs ja ajaton väri mutta kokeilemani harmaan sävyt näyttivät vivahtavan liilaan, ainakin silloin talven sinisen sävyisessä valossa. Koska ilman valoa ei ole väriä niin kaikki sävyt muuttuvat ainakin jonkin verran valon määrän ja sävyn mukaan. Valkoisen ohella myös harmaa on tässä suhteessa haastava. Se on ns. kova poika muuttamaan sävyään joten luultavasti se olisi kesällä näyttänyt kuitenkin oikein hyvältä. 

Sitten kokeilin harmaaseen taittuvaa vihreää. Sävy oli oikein kaunis mutta koska viereisen huoneen seinät olivat silloin likipitäen saman sävyiset niin se karsiutui pois sen takia, että halusin huoneiden olevan eri väriset. Sinistä mietin hetken myös sillä se sopii hyvin ruskean ja valkoisen kanssa yhteen mutta täydellisen sävyn löytäminen osoittautui liian haastavaksi.


Pehmeän vaaleanpunainen sävy sopii loistavasti 40-luvun taloon

 

Ystäväni seurasi uteliaana ja kenties jo hieman tuskastuneenakin pähkäilyjäni kunnes yhtenä päivänä sanoin, että arvaa mitä, näistä seinistä tulee nyt vaaleanpunaiset! Ilme oli kyllä näkemisen arvoinen vaikka aika hyvin hän sai naamansa pidettyä kuitenkin kasassa. Halusin kuitenkin pehmeän ja utuisen sävyn, en mitään railakkaan pinkkiä kuitenkaan. 

Pääosin ruskean, valkoisen ja vaaleanpunaisen sävyistä koostuva olohuone (joksi ruokasali siis keväisin aina muuttuu) näyttää mielestäni onnistuneelta yhdistelmältä: kodikkaalta, lämpimältä ja kutsuvalta. Samalla se on yllättävää kyllä myös perinteinen ja rakennuksen valmistumisvuoteen tyyliltään sopiva. Itselläni on kuva väriviuhkasta, jossa esitellään 1940-luvulla käytettyjä sisustusvärejä ja hento, murrettu vaaleanpunainen on siellä mukana.

 

Painava senkki sohvan takana estää hyvin sohvan liikkumisen kun siihen istahtaa sekä toimii samalla näppäränä laskutasona vaikka teemukille

 

Isokokoinen huone on harvoin sisustuksen kannalta ongelma. Yleensä ongelma on siinä, että huone on pieni ja siellä on liikaa tavaraa. Isossa tilassa kuitenkin voi joskus olla haasteita kalusteiden asettelun kanssa. Usein näkee miten kalusteet on sijoitettu kuin keskipakoisvoiman pyörittäminä pitkin seinän vierustoja ja keskellä on tyhjä tanssilattia. 

Itse en tanssilavaa kaipaa olohuoneeseen mutta liian ahdastakaan ei saisi olla. Meillä toinen sohvista on kyllä perinteisesti sijoitettu juurikin siihen seinän viereen mutta toisen sohvan laitoin tarkoituksella reilusti keskemmälle huonetta. Sohvat ovat näin lähemppänä toisiaan ja seurustelu on mukavampaa kun ei tarvitse huudella huoneen toiselta laidalta toiselle. 

 

Dx-fixistä tehdyt raidat ikkunan alaosassa tuovat kaivattua näkösuojaa bloggaamatta kuitenkaan liikaa luonnonvaloa

 

Vaikka pintaremontin takia aikaa tähän huoneiden muutokseen menikin tällä kertaa enemmän, niin minusta lopputulos on varsin onnistunut. Huone on nyt tilava ja valoisa kesäolkkari. Syksyn tullen (toivon mukaan vasta piiiitkän ajan kuluttua) kalusteet siirtyvät sitten taas takaisin takkahuoneeseen. Ai mitä siellä takkahuoneessa sitten kesäisin on? Siitä pitääkin tehdä sitten aivan oma postauksensa.

 

 

Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Keittiön yläkaappien päällystäminen Dc-fixillä

Vaalea suklaakakku

Kaapin ovien maalaus