Mandalan maalaaminen

Olen harrastanut maalaamista noin 30 vuotta. Välillä on toki mennyt pitkiäkin aikoja, etten ole vilkaissutkaan maaleihin päin ja toisinaan innostun tekemään useamman taulun peräkkäin. Samalla tavalla menee muidenkin harrastusteni kanssa. Jossain vaiheessa sitä aina kuitenkin kyllästyy tekemään samantyylisiä tauluja joten välillä haluan tarkoituksella patistaa itseäni kokeilemaan erilaisia tekniikoita, aiheita ja tyylejä. Vaikka maisema- tai kukkataulut ovatkin kauniita niin itsensä haastaminen ja kehittäminen inspiroi jatkamaan harrastusta.

 

 

Öljy- vai akryylivärit?

 

Yleensä tykkään työskennellä pääsääntöisesti öljyväreillä jotka mielestäni sopivat hyvin mm. maiseman maalaamiseen mutta käytän toisinaan myös esimerkiksi akryylivärejä kuten näissä töissä. Se minkälaisia värejä käytän riippuu paljolti siitä minkälaista jälkeä haluan saavuttaa ja siitä kuinka nopeasti haluan työssäni edetä. Öljyväreillä työskentely on usein hitaanpaa mutta pidän siitä miten ne soljuvat ja liikkuvat maalattavalla pohjalla. Niitä on myös helppo sekoitella keskenään. Akryylimaalien hyvä ja samalla huono puoli on se, että ne kuivuvat nopeasti. Tällöin on mahdollista tarpeen vaatiessa maalata useampia kerroksia nopeasti mutta en käyttäisi sanaa taipuisa näiden maalien kohdalla.  

 

Ensin hahmottelin kuvion lyijykynäällä ja siihen vaaleanpunainen pohjamaali päälle. Kun maalikerros on ohut niin kuvio näkyy vielä läpi

 

Mitä mandalat ovat?

 

Mandala on sanskritin kieltä ja tarkoittaa "pyhää ympyrää", keskusta tai yhteyttä. Eri uskonnoissa sitä käytetään tai on käytetty mm. pyhissä rituaaleissa ja meditoinnin apuvälineenä. Erilaisia mandaloita löytyy esimerkiksi buddhalaisuudesta, hindulaisuudesta ja joidenkin alkuperäiskansojen heimojen parista. Minua kiehtoo niiden merkitys, ajatus siitä, että ne voisivat auttaa ihmistä ns. löytämään itsensä ja tottakai niiden visuaalisuus. 

En tarkalleen tiedä mikä tilanne on nyt mutta ainakin muutama vuosi sitten erilaiset aikuisille suunnatut värityskirjat olivat hurjassa suosiossa ja niissä näkyi paljon juuri mandaloita. Lapsena suorastaan rakastin värityskirjoja joten ajattelin, että tätähän pitää ehdottomasti kokeilla. No se sitten jäi mutta ajatus sellaisen maalaamisesta on pysynyt. Keskellä todella hektistä kevättä tuli suorastaan pakottava tarve kokeilla josko mandaloita maalaamalla pääsisi asteen verran lähemmäksi sitä kuuluisaa mielenrauhaa.

 

Mandalan kuvio alkaa hahmottua


Lautaset mallina


Näiden työstämisen aloitin ihan samalla tavalla kuin muidenkin taulujen eli hahmottelemalla ensin kevyesti lyijykynällä kuviota maalauspohjalle. Huomasin, että kovin vahvaa järkeä ei kannattanut tehdä koska käyttäisin suhteellisen vaaleita värejä niin silloin kynän jälki jää helposti näillä maaleilla näkyviin. Ensimmäisen mandalan kanssa meinaan kävi juuri niin, ettei maali tahtonut millään peittää piirtämiäni viiivoja edes useamman maalikerroksen alle. 

Koska mandalat ovat yleensä pyöreitä ja halusin molemmista tauluista ja kuvioista saman kokoiset niin käytin ympyröiden tekemiseen lautasia. Ensin isoimman lautasen kanssa uloin ympyrä ja sittten siitä muuutamia pienempiä sisäkkäin. Jos minulla olisi tässä vaiheessa ollut lopullinen kuvio selvillä päässäni niin ei olisi tarvinnut piirtää yhtään turhaa viivaa ja tämä maalin peittokyky ongelmakin olisi ollut pienemmpi. Ajatuksenani oli kuitenkin juuri se, että hahmottelen ensin jotain ja sitten vasta maalausvaiheessa päätän minkälainen kuviosta lopulta tulisi. Halusin antaa kuviolle mahdollisuuden muodostua selllaiseksi kun se haluaa tulla.




 Kuvioita ja värejä


Yllä olevasta kuvasta näkee miten pohjavärin alla on ensimmäinen hahmotelma joka sisältää paljon erilaisia ympyröitä ja kaaria. Kaikki nämä kuviot eivät kuitenkaan päätyneet lopulliseen versioon. Piirsin kuvioita vierekkäin ja lomittain, kuitenkin niin, että ne muodostaisivat harmonisen ja systemaattisen kokonaisuuden. Ennen työn aloittamista olin tietysti katsellut erilaisia mandala kuvioita netistä ja yrittänyt päästä selville siitä, minkälaisi kuviota ja rytmejä niissä on. 

Alkuperäinen ajatus oli myös ehkä hieman vielä värikkäämpi kuin se minkälaisia näistä tauluista lopulta tuli. Minusta kahden tai kolmen värin yhdistelmä kuitenkin toimii näissä hyvin eikä silmät ala särkeä kuten minulle helposti käy jos samassa kokonaisuudessa on paljon kirkkaita värejä. Nämä ovat kuitenkin täysin makuasioita. Yksi pitää värien kirjosta ja toisen mielestä harmaa riittää hyvin valkoisen kaveriksi.


Tuli aika pirtsakat mandalat mutta sopivat hyvin kevääseen


Näiden tekeminen oli kiehtovaa ja varsin virkistävää vaihtelua. Tuskin näiden kanssa nyt ihan siihen mielenrauhaan asti päästiin mutta hyvä mieli niistä ainakin tuli. Voisin kokeilla  joskus myöhemminkin. Minkähän näköisiä niistä tulisi vaikka hehkuvilla syysväreillä toteutettuna tai musta-valkoisina versioina? 



Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Kaapin ovien maalaus

Keittiön yläkaappien päällystäminen Dc-fixillä

Vaalea suklaakakku