Mallista maalaten

Viime syksynä tai ehkä ennemminkin loppukesästä koiran kanssa aamulenkillä ollessani löysin itseni keskeltä jotenkin taianomaista hetkeä. Pysähdyin keskelle tietä ja kun käännyin katsomaan vasemmalle näin kauniin auringonnousun ja usvaisen peltomaiseman.

 


Kun sitten käännyin katsomaan tien oikealle puolelle näin tietysti saman peltomaiseman mutta aivan erilaisen tunnelman. Taivas oli vahvan violetin sävyinen ja täysikuu loisti hopeisena. Kaksi täysin erilaista tunnelmaa samaan aikaan.

 

 

Juuri sinä aamuna minulla ei tietenkäään ollut puhelinta mukanani joten päätin, että mikäli huomenna on sama tilanne niin otan kuvia muistoksi. Samalla päätin myös, että vielä jonakin päivänä haluan maalata taulun jommasta kummasta tai miksei kummastakin.

 

Yleisimpiä tarvikkeita: maalauspohja, öljyvärejä, siveltimiä, maalausteline ja tärpättiä tai muuta ohennetta

 

Talvi vierähti muiden projektien parissa joten nyt vasta keväämmällä minulla oli aikaa aloittaa maalaus urakka. Mietin tosin, että onkohan ajankohta nyt kuitenkaan oikea sillä taulusta tulisi tietenkin varsin syksyinen ja nythän kuljettiin kohti kevättä. Silloin ei syksyiset asiat ole päälimäisenä mielessä eikä taulu tulisi kuitenkaan heti seinälle. 

 


Projektin aloittaminen


Päätin aloittaa kuitenkin sillä kuka tietää milloin sen maalaamiseen olisi uudelleen aikaa. Eikä taulua heti valmistumisen jälkeen ole pakko seinälle laittaa, voihan se odottaa tallessa ensi syksyä jolloin sitä katseleekin sitten taas eri silmillä. 

Ensin piti päättää taulun koko. Minulla on aina jemmassa joitakin maalauspohjia joten valitsin niistä vain sen sopivimman. Fiksumpi varmaan suunnittelisi ja miettisi tarkemmin ja kävisi sen jälkeen vasta erikseen ostamassa juuri sen kokoisen kuin olisi paras mutta meillä käytetään yleensä heti käsillä olevaa.

 

Maisemamaalaus vaatii yleensä useampia kerroksia joiden on annettava kuivua kunnolla aina kerrosten välissä

 

Oleellista on päättä tietysti myös, että millä väreillä lähtee taulua työstämään. Itse käytän töissäni pääsääntöisesti öljyvärejä ja joskus akryylivärejä riippuen tilanteesta ja siitä minkälaista lopputulosta haen. Nämä kaksi maalityyppiä ovat hyvin erilaiset ominaisuuksiltaan joten johonkin työhön toiset vain mielestäni soveltuvat paremmmin. Tällä kertaa valitsin öljyvärit niiden monipuolisuuden ja työstettävyyden takia. 



Miten työ etenee


Maalaustekniikoita on varmasti yhtä monia kun on maalareitakin mutta itse lähden yleensä ensin hahmottelemaan kuvaa ihan vain lyijykynällä. Maalatessa tapanani on työskennellä isosta pienempään ja vaaleasta tummempaan. Hahmotan ensin isoimmmat alueet  ja laitan niihin ns. pohjavärin. Sitten on vuorossa kuvan isoimmat elementit ja siitä siirtyen koko ajan pienempiä kohti. Ihan viimeiseksi annan työn seistä muutaman päivän "muhimassa" jonka jälkeen lisään pienimmät yksityiskohdat. Tässä työn eteneminen siis hyvin typistettynä versiona kerrottuna sillä työskentelyssä on lukuisia vaiheita. Ehkä niistä voisi tehdä tarkemman postauksen jossakin vaiheessa.


Onko lopputulos kuitenkaan lopullinen?


En osaa varmaksi sanoa onko maalaus vieläkään valmis. Se muistuttaa kyllä esikuvaansa eli ottamaani valokuvaa mutta on luonteeltaan intensiivisempi ja tunnelmallisempi. Hyvä niin sillä en koskaan halua tehdä ihan samanlaista kuin alkuperäinen kuva. Voi olla, että lisään siihen vielä jotakin tai otan jotain pois mutta nyt tämä teos lähtee tuumaustauolle vierashuoneen seinälle jossa sitä voi käydä tarvittaessa tuumailemassa vähän lisää.


Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Keittiön yläkaappien päällystäminen Dc-fixillä

Kaapin ovien maalaus

Vaalea suklaakakku