Virkattu kesäkassi

Kassi, pussukka vai laukku. Tokkopa tuolla nimellä mitään väliä on. Jokainen kutsukoon sitä millä nimellä haluaa. Vaikka kesällä ei aina tarvitsekaan raahata mukanaan valtavaa, kaiken mahdollisen sisältävää käsilaukkua, niin johonkin ne tärkeimmät tavarat eli kukkaro, puhelin ja avaimet on kuitenkin laitettava. Taskut ovat tietenkin hyvä vaihtoehto, mikäli kesävaatteisa sellaisia sattuu olemaan, mutta ainakaan omissani harvoin on. Sen lisäksi, että tällaiselle pienelle kassille on tarvetta, niin siihen saa myös kivasti käytettyä vaikka minkälaisia langan jämiä.



 

 Lankahoukutuksia

 

Joskus aikoinaan minulla oli tapana ostaa aina ihan vain varuiksi muutama kerä kaupassa näkemääni nättiä lankaa, vaikka en juuri sillä hetkellä tiennytkään mitä siitä tekisin. Ajatuksena oli, että kyllä sille aina jotain käyttöä löytyy, eikä lanka kaapissa huonoksikaan mene jos sopivaa projektia ei heti tulisikaan vastaan. 

Nykyään näin käy onneksi harvemmin, vaikka vieläkin kyllä tunnistan itsessäni tuon halun kun näen jonkin ihanan langan, mutta yleensä muistan kuitenkin ottaa siinä kohdassa sen kuuluisan järjen käteeni. Paitsi jos se ihana lanka on tarjouskorissa ja tiedän, ettei sitä valmistettaisi siis ainakaan vähään aikaan uudelleen. Hupsista. No jokaisella meillä on omat heikkoutemme.

 

 

 Laukku illassa, toinen toisessa

 

No ehkä ei kuitenkaan. Pikkasen kauemmin ainakin minulla meni aikaa, mutta nopsemmat ja kokeneemmat virkkaajat tällaisen taatusti yhden illan aikana tekevät. En ole mikään mestari virkkaaja, mutta ei hätää, sillä tähän työhön ei tarvitakaan kuin muutama ketjusilmukka ja kasa kiinteitä silmukoita. Virkkuukoukku valitaan langan mukaan ja silmukkamäärä halutun kassin koon mukaan. Itse käytin kahta eri lankaa, mutta tähän saa helposti upotettua niitä pienempiäkin pätkiä. Sen verran katsoisin, että langat ovat suht saman paksuisia, muuten reunoista tulee kiharaisemmat.

 


Virkkasin siis ensin ketjusilmukoita sen verran kun ajattelin kassin leveydeksi. Tämän leveydeksi tuli lopulta noin 16cm. Sitten kiiinteitä silmukoita niin, että yhdellä värillä aina kerros, kääntö ja takaisin eli 2 kerrosta, vaihto reunassa toiseen lankaan ja sama 2 kerrosta. Näin jatketaan niin kauan, että haluttu pituus on saavutettu. Raidat voisivat olla paksumpiakin tai jos käyttää lyhyempiä langan pätkiä, niin siinähän langan vaihto tulee sitten siihen mihin se nyt sattuu osumaan. Itse tykkään kapeammista raidoista ihan senkin takia, että reunassa nämä langanvaihdot ovat siten helpompia ja pysyvät siistimpänä.

 


 Lisää tukea ja kestävyyttä

 

Villalanka venyy käytössä enemmän kuin käyttämäni puuvilla, mutta mikäli kassissa kantelee mitään vähääkään painavampaa, niin kahvat tai puuvillastakin tehty hihna tuppaa helposti venymään. Ratkaisin tämän ongelman niin, että ompelin hihnan nurjalle puolelle vinonauhaa. Tähän tarkoitukseen, eli hihnan lujittamiseen, käy hyvin myös kanttinauha tai ihan vain kangas suikale. Itse käytin vinonauhaa sen takia, että sitä sattui ompelukorissa olemaan. Harsin nauhan molemmilta reunoilta hihnaan kiinni, mutta yhtä hyvin sen luultavasti saisi ommeltua koneella.


 

Kesäkassin suun voi mielestäni jättää ihan aukikin, jolloin sen käytettävyys on vaivatonta. Itse halusin siitä läpällisen ja jätin varsinaisen lukitus systeemin pois. Kassin sulkemiseen voi käyttää vetoketjua, kujassa kulkevaa nauhaa, nappia, neppparia, tarranauhaa... mitä nyt haluaa käyttää tai mitä omasta ompelukorista löytyy. Tein läpästä aika pitkän ihan vain sen takia, että se näyttää mielestäni paremmalta niin. Koska läpän reuna jää helposti köykäiseksi, niin ompelin siihenkin pienen pätkän vinonauhaa ihan vain painoksi ja pysyyhän reunakin näin hieman siistimpänä.

 


Olen käyttänyt tätä pikkukassia jo yllättävän usein vaikka kesä on vasta alussa. Tarkkasilmäiset huomasivatkin, että ensimmäisessä kuvassa näkyy toinenkin kassi. Sen virkkasin kaverille ja tein muuten samalla tekniikalla, mutta tein hihnasta hieman pidemmän ja kiinnitin sen kassin suun sijaan pohjaan niin, että hihna muuodostaa samalla kassiin reunat. Reuna tuo kassiin myös lisää tilavuutta. Näitä on helppo siis varioida. Yksivärisiä, pilkullisia, kuviollisia, leveitä, korkeita... Aina nainen yhden kesäkassin lisää tarvitsee.

 

 

 

 

 

Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Kaapin ovien maalaus

Keittiön yläkaappien päällystäminen Dc-fixillä

Vaalea suklaakakku