Näin maalaat itse kukkataulun vesiväreillä

On se kevät vaan melkoinen veijari. Tai diiva, miten vain. Ensin annetaan toivoa, joka viedään nopeasti pois. Sitten annetaan jo isommalla kädellä aurinkoa ja hitusen lämpöä, kunnes isketään kunnon lumipyryllä vasten kasvoja, ihan kirjaimellisesti. Varsin leikkisä ja omasta mielestään taatusti kovinkin hauska tappaus tämä kevät. Voi olla, että kuvittelen vain, mutta minusta tämä talvi oli jotenkin erityisen pitkä ja varsin perinteisen talvinen myös. Yhtään ei jaksaisi lumihommia enää. Joka vuosi odotan kevättä aina todella paljon, mutta varsinkin nyt jotenkin erityisesti.

 

 

Sinivuokot hangen alla

 

Minulla on tapana tehdä sellaisia katselmus reissuja puutarhassa tasaisin väliajoin aina kevään ensi säteistä talven tuloon saakka, jotta mikään tärkeä ei menisi ohi ja jäisi huomaamatta. Meillä ensimmäisten kevätkukkien joukkoon kuuluu sinivuokot, joita ei vielä tietenkään näkynyt. Pidän niistä sen verran paljon, että päätin ottaa varaslähdön ja maalata niitä itse. Otin kuvia työn edistymisestä ja ajattelin näyttää yhden tavan maalata niitä. Tapojahan on paljon muitakin, mutta minusta tämä oli varsin yksinkertainen, joten aloittelijankin on helppo näitä ohjeita seuraamalla tehdä oma kukkataulunsa kevään piristykseksi.

 


 Vaatimattomilla välineillä alkuun

 

Alkuun pääsee varsin yksinkertaisilla ja edullisilla välineillä. Tarvitset vain jonkinlaiset vesivärit, joko napit tai tuubimalliset, siveltimen ja paperia. Jos sinulla on vesivärilehtiö, niin sen arkithan on liimattu kolmelta sivulta kiinni, joten käpristyminen jää vähäiseksi, mutta tavallinen paperi kannattaa teipata reunoistaan alustaan kiinni, jotta paperi pysyisi mahdollisimman suorana. Lisäksi vain astia vedelle ja mahdollisesti vaikka talouspaperia, johon voit sivellintä kuivata välillä.

 


Aloittaa voi joko maalaamalla taustaa tai varsinaisen aiheen ensin. Jos aloitat taustasta, niin muista jättää tyhjiä kohtia kukkia varten. On aikalailla makuasi, että kummasta haluaa aloitttaa. Ja maalikin ratkaisee, ainakin minulla. Jos tekisin öljyväreillä, niin maalaisin taustan ensin ja sitten vasta kerros kerrokselta muut. Mutta koska vesivärit ovat kuultavia, eivätkä peitä kovinkaan hyvin, niin en uskaltanut otaa sitä riskiä, etten tajuaisikaan jättää kukille tarpeeksi tyhjää tilaa. Itse aloitin siis hahmottelemalla kukkien paikat ihan vain perus sinisellä värillä käyttäen reilusti vettä.

 



 Edetään vaihe vaiheelta

 

Kun kukkien paikat on selvillä, niin sitten aletaan lisäämään lehtiä. Vaikka vihreää on monta eri sävyä ja lehtiä maalatessa kannattaakin käyttää useampaa vihreän sävyä, niin aloitetaan yhdellä sävyllä. Itse otin ihan vain tuubista suoraan, kastelin pensseliä vedessä ja hahmottelin lehtien paikkoja sillä. Vaikka ei olekaan ensiarvoisen tärkeää, että mitä vihreän sävyä käyttää, niin kannattaa aloittaa jollakin vaalealla. Juuri sen saman syyn takia kuin kukissa: vesiväreille ominaista on kuultavuus, ei peittävyys. On paljon helpompi lisätä väriä ja tummuutta myöhemmin, kuin yrittää vaalealla värillä peittää tummaa.

 

 

Nyt kukat ja lehdet on hahmoteltu. Koska nämä minun sinivuokkoni ovat maassa eivätkä esimerkiksi vaasissa, niin tarvitaan muitakin sävyjä kuin sitä vihreää, jolla aloitetiin. Eli nyt otetaan pensseliin ruskeaa ja aletaan sillä täyttämään kukkien ja lehtien väliin jääviä alueita. Minusta tässä kohtaa ei tarvitse olla kovin pedantti, eli ihan joka kohtaa ei tarvitse maalata. Valitaan hieman vaaleampi ruskea ja käytetään ihan reippaasti vettä, jotta väri leviää sopivan epämääräiseksi. Ei haittaa jos ruskeaa valuu vähän lehtien päälle, se vain lisää luonnollista vaikutelmaa.

 

 

 Lisää väriä ja yksityiskohtia

 

Tässä kohtaa maalauksemme alkaa olla jo kohtalaisen valmis. Siitä pystyy selkeästi erottamaan aiheen, mutta vielä on muutama tehtävä jäljellä. Saadaksemme kuvaan syvyyttä ja kontrastia tarvitaan vielä kerroksellisuutta ja valo/varjo kohtia. Nyt otetaan ne tummemmat siniset, vihreät ja ruskeat esille. Jokaisella värillä maalataan nyt uudestaan kohtia, joita edellä hahmottelimme. Lisää tummempaa sinistä kukkien terälehtiin, mutta vain ositttain, älä peitä niitä kokonaan, vaan jätä vaaleaa esille. Toimi samoin vihreän ja ruskean kanssa. Vaikka väri on tummempaa, niin käyttämällä reilusti vettä, saat läpikuultavaa jälkeä. Ei haittaa vaikka värit hieman leviäisivätkin toistensa päälle.

 


Nyt voit joko antaa työsi lopullisesti kuivua ja laittaa sen kehyksiin ihasteltavaksi tai tehdä vielä muutaman yksityiskohdan, jotka viimeistelevät työn. Lisää sinivuokkojen keskelle pienet tipat keltaista ja piirtää valkoisella heteitä. Pari viivaa sinne tänne riittää hyvin. Vaikka varret ovat oleellinen osa kukkia, niin jätin ne itse tällä kertaa pois. Sanotaan sitä nyt sitten vaikka taitteilijan vapaudeksi. 

Ja näin taulu on valmis. Vaikka ainakaan tämä teos tuskin täyttää gallerioiden kriteerejä (eikä ehdottomasti ole tarvettakaan), niin omaa silmää se ilahduttaa ja sehän on tärkeintä. Kun itse tekee niin saa mitä tulee.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Kaapin ovien maalaus

Vaalea suklaakakku

DIY idätyslaatikot