Jauheliha-sinihomejuustopiirakka

Suolaiset piirakat ovat ihan mahtavia monestakin syystä. Eikä väheisimpänä syynä ollenkaan se, että niihin saa todella näppärästi upotettua kaikenlaisia jämiä niin pohjaan kuin täytteeseenkin. Monessa elintarviketuotteessa on nykyään pitkät päiväykset. Joskus suorastaan pikkaisen epäilyttävän pitkät. Mutta sehän siinä juuri oikestaan hämääkin. Helposti ajattelee, että kyllähän ne nyt tulee ajoissa käytettyä pois, joten niitä päivämääriä ei sitten tule niin katselleeksi. Minulle kävi, niinkuin varmaan monelle muullekin, että jouluksi tuli ostettua pikkasen reilunlaisesti tavaraa ja osa jäi sitten käyttämättä. Koska minähän en mitään käyttökelpoista heitä pois, niin johonkinhan ne sitten täytyy käyttää.

 

 

Älä  heitä pois vaan käytä pois

 

Tein käyttämättä jääneistä aineksista kaksi piirakkaa, suolaisen ja makean. Tällä kertaa keskityn siihen suolaiseen ja myöhemmin esittelen sen makean version "jämäpiirakoista". Tuorejuustot olisin voinut käyttää myöhemminkin, mutta maitorahka ja smetana alkoivat jo olemaan muuutaman päivän yli suositellun päivämäärän. 

Toki kannattaa muistaa, että on olemassa kahdenlaisia päivämääriä: viimeinen käyttöpäivä ja parasta ennen päiväys. Kumpikaan noista maitotuotteista ei siis mene varsinaisesti käyttökelvottomaksi vaikka olisivatkin hitusen yliaikaa jääkaapissa kunhan ovat avaamattomia, säilytetty kylmässä ja niistä valmistettu tuote syödään heti.


Oman vuokani koko on noin 25 x 38 cm joten ohjeen määrät sopivat suunnillleen sen kokoiseen vuokaan.


 Välineillä  on väliä

 

Alumiinisista kakku-ja piirakkavuoista ollaan kahta mieltä. Toisten mielestä niistä irtoaa haitallisia kemikaaleja ja toisten mielestä mikään ei toimi paistaessa paremmin kuin alumiininen vuoka. Kuten kuvista huomaa, niin itse kuulun jälkimmäiseen porukkaan. Olen käytännössä huomannut, että alumiininen vuoka paistaa tasaisemmin ja minusta huomattavasti paremmin kuin muut materiaalit. Mutta tämä on siis vain oma mielipiteeni asiasta, ei tutkittu fakta. Käytän piirakkavuoassa leivinpaperia alla, joten en tunne syyllisyyttä sen käyttämisestä.

 


 Aineksia voi korvata jollakin toisella

 

Piirakan pohjan saa tehtyä monella eri tavalla ja varsin vähistäkin aineksista. Periaatteessa ihan rasva, jauhot ja vesikin riittää. Eli piirakkaa ei tarvi jättää leipommatta sen takia, ettei aina ihan kaikkia reseptin aineksia ole juuri sillä hetkellä kaapissa. Itse tykkään jostain syystä tehdä suolaisen piiirakan pohjan lähestulkoon aina samalla tavalla kuin mihin olen tottunut. 

Leivinjauhetta käytän koska haluan, että pohjasta tulisi edes hitusen pehmeämpi ja kuohkeampi ja kananmunan käyttö taas on luultavasti jäänyt siitä, että sen avulla gluteeniton pohja pysyy paremmin kasassa. Tällä kertaa tein pohjasta tavallisen eli käytin vehnäjauhoja, mutta usein teen piirakastani gluteenittoman. Veden voi korvata muullakin nesteellä, joten käytin veden tilalla siis sen päiväyksen ylittäneen maitorahkan.

 

Tuorejuusto on herkkä tummumaan pinnasta. Tummumista voi yrittää estää peittämällä piirakka paiston loppuvaiheessa leivinpaperilla.

 

 Resepti

 

Pohja:

250 g maitorahkaa

150 g pehmeää voita tai leivontamargariinia

1 kananmuna

n. 1/2 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

3 dl vehnäjauhoja

Täyte:

400 g paistettua ja maustettua jauhelihaa

Päälinen:

200 g smetanaa 

400 g Aura-tuorejuustoa

n. 1 dl ruohosipulisilpppua

2 kananmunaa


Sekoita maitorahka ja rasva tasaiseksi seokseksi ja lisää kananmuna. Sekoita kunnolla. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne sitten rasva-seokseen. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.

Paista jauheliha ja mausta oman makusi mukaan. Levitä se vuokaan pohjan päälle.

Yhdistä smetana, tuorejuustot, ruohosipuli ja kananmunat. Kaada ne täytteen päälle.

Paisto: 200 asteisen uunin alaosassa noin 30-40 minuuttia, riippuen piirakan paksuudesta ja uunistasi, sillä uunit ovat erilaisia.

 

Tuhti piirakka vaatii vähän jotain raikasta kylkeensä. Tällä kertaa kaapista löytyi vain salaaatin jämät.

Kuten huomaatte, niin mikään laihduttajan piirakka ei ole kyseessä, sen verran rasvaa se sisältää. Mutta vaihtamalla voin öljyyn, smetanan kermaviiliin jne, niin siitä saa kyllä kevyemmänkin version. Itselläni olikin tässä juuri se ajatus, että käytetään niiitä aineksia, mitä kaapeissa sattuu olemaan. 

Pohjaan voi helposti upottaa vaikka siemeniä, ylijääneen perunamuusin lopun tai juustokannikan. Täytteen voi tehdä myös juuri niistä aineksista, joita kaapissa tai pakkasessa sattuu olemaan. Meillä mentiin nyt tällä kertaa näin. Hyvää tuli, joskin kyllä joo, myönnettäköön, todella tuhtia. Ehkä ensi kerralla kaapista löytyy vain porkkanaa...

 

 

 

 

 

Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Kaapin ovien maalaus

Vaalea suklaakakku

DIY idätyslaatikot