Hiippapipo

Pakkanen paukkuu tällä viikolla oikein kunnolla ja ulos lähtiessä saa pukea lämmintä ylle, joten tälle hiippapipolle tuli todellakin heti käyttöä. Tein tämän hiippapipon ystävälle jo loppuvuodesta joululahjaksi, mutta en tietenkään voinut sitä tänne blogiini aikaisemmin laittaa tai yllätys olisi mennyt pilalle. Tämän pitkän hiippapipon ajatus on se, että siinä yhdistyy kivasti sekä pipo että kaulahuivi samassa paketissa. Ystäväni ottikin pipon heti käyttöön ja kuulemma tykkää siitä oikein paljon. Hiippapipo on lämmin ja väritkin olivat hänelle mieluisia.

 

 

Lankaa saa varata reilusti

 

Ostin tätä pipoa varten ainoastaan kaksi kerää villalankaa, mutta tottakai lopullinen menekki oli huomattavasti suurempi. Näiden kahden kerällisen lisäksi käytin siihen kaikki pipon värimaailmaan vähänkin sopivat jämälangat. Lopullista langanmenekkiä on siis vaikea tarkkaan sanoa, mutta olisiko noin 400g yhteensä. Sanoisin, että sen verran ainakin kannattaa varata. Toisaalta jos pipon värillä ei ole itselle tai saajalle väliä, niin tähän saa näppärästi upotettua runsaasti langanjämiä. Kannattaa tietysti siinä tapauksessa huomioida lankojen paksuudet, että ovat suunnilleen keskenään samanpaksuisia.

 


 Ontuva ohje


Etsin netistä pitkään juuri oikeanlaista ohjetta tällaisen hiippapipon neulomiseen, mutta en jostain syystä löytänyt sellaista, jota olisin voinut orjallisesti seurata alusta loppuun. Joten otin sitten itselleni ylös muutaman sinnepäin olevan ohjeen ja muokkasin niistä sopivan. Koska tätä pipoa tehdessäni en silloin vielä ajatellut, että tarvitsisin hyvää ohjetta tänne blogiini laitettavaksi, niin valitettavasti tämäkin ohje on luuultavasti puutteellinen tai vähän "sinnepäin". Pahoittelut tästä. Mutta saa siitä ainakin osviittaa.

 

Silmukkamerkkien sijasta käytin pätkiä oranssia lankaa. Toimivat ihan yhtä hyvin.

 Ohje

 

Tarvikkeet:

Novitan 7-veljestä lankaa noin 400-500g

Sukkapuikot kokoa 4 ja silmukoiden luomiseen samanpaksuiset neulepuikot

Silmukkamerkkejä tai pätkiä eriväristä lankaa

isosilmäinen neula lankojen päättelyyn

Sakset


Luo neulepuikoille 88 silmukkaa ja jaa ne neljälle sukkapuikolle. 

Neulo suljettuna 2o2n joustinneuletta noin 11cm. (kaksinkerroin taitettu resori)

Lisää sitten 6 silmukkaa tasaisin välein eli työssä on nyt yhteensä 94 silmukkaa.

Jatka neuloen oikeaa kunnes pipon korkeus on noin 18cm.

Aseta tasaisin välein 6 silmukkamerkkiä. Itse käytin merkkien puuttuessa pätkiä eriväristä lankaa.

Tee 1. kavennuskerros: neulo jokaisen silmukkamerkin jälkeen 2 oikein yhteen, muuten normaalisti.

Neulo 3 krs sileää.

Tee uusi kavennuskerros samalla tavalla kuin ensimmäinen.

Neulo 4 krs sileää.

Tee taas samanlainen kavennuskerros.

Neulo 5 krs sileää ja tee taas kavennuskerros.

Jatka näin kunnes olet tehnyt kavennuskerroksia yhteensä 6 kertaa.

Jatka sileää lopuilla silmukoilla niin kauan kunnes pipo on mielestäsi sopivan kokoinen. Itse tein niin, että hiippaosa menee kerran kaulan ympäri ja roikkuu reilusti toiselta puolelta. Tätä mittaa varten jatkoin kavennusten jälkeen neulomista reippaasti yli metrin verran.

Aloita lopuksi reipas kavennussarja: kavenna jokaisen puikon lopussa 2 oikein yhteen. Jatka tätä joka kerroksella kunnes jäljellä on enää 3 silmukkaa per puikko.

Vedä lanka silmukoiden läpi, kiristä ja päättele.

Päättele myös muut langanpätkät.


Pujottelin lankaa niin, että otin pitkän pätkän lankaa ja neulan avulla pujottelin sitä pahvien ympärille. Jos halkaisisi pahvikehikon yhdestä kohtaa niin pujotteleminen sujuisi varmaan helpommin.


 Tupsun tekeminen

 

Tupsujen tekemiseen on olemassa sellainen kehikkokin, mutta koska meillä ei sellaista ole eikä tähän tarvinnut tehdä kuin vain yksi tupsu, niin tein sen ihan sillä perinteisellä tavalla. Eli leikkasin pahvista kaksi samankokoista ympyrää ja niiden sisälle leikataan pienemmät ympyrät. Sitten aletaan kieputtamaan lankaa pahvien ympärille kunnes tuo sisäympyrä tukkeutuu, eli enempää ei mahdu. Tupsu leikataan saksilla ulkoreunaltaan auki ja otetaan pidempi pätkä lankaa, joka sitten pujotetaan sinne pahvien väliin. Kiristä lanka, ota pahvit pois ja siisti tupsua saksilla, jotta saat siitä kivan pyöreän.



Tästä hiippapiposta olisi tietysti ollut kiva saada tänne myös sellainen kuva, jossa pipo on nykyisen omistajansa päässä, jotta siitä näkisi paremmin miltä se kietaistuna käytännössä näyttää. Mutta tunnen kyseisen ystäväni sen verran hyvin, että ihan turha edes ehdottaa moista. Ymmärrän hyvin. En itsekään haluaisi. Joten sitten vain puikot heilumaan, jos ei muuten, niin ainakin lämpimiksenne, ja neulomaan hauska ja käytännöllinen asuste pakkaskeleille.

 

 

Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Kaapin ovien maalaus

Vaalea suklaakakku

DIY idätyslaatikot