Saunatonttu

Saunatontuista kerrotaan kaikenlaisia tarinoita: missä ne asustelevat ja minkälaisia ovat luonteeltaan. Joskus niiden kerrotaan olevan kovinkin äkäisiä ja niitä pitää sitten lepytellä erilaisin keinoin, varsinkin juuri näin joulun aikaan. Tämä meidän saunatonttu on kuitenkin todella kiltti yksilö. Sen tekemisen aloitin oikeastaan jo kesällä, kun sain jostain päähäni, että kyllähän juhannussaunassakin pitää tonttu olla. Eli suurinpiirtein siitä lähtien tämä tonttu on saunassa ja välillä pukuhuoneen puolellakin asustellut.

 

 

 Kiviä pihalta

 

Tontun tekeminen oli varsin yksinkertaista. Valitsin pihalta kaksi sopivaa kiveä, toisen isomman, missä oli suht tasainen pohja, että tonttu pysyy pystyssä ja sitten pienemmän nenäksi. Nenäksi tuleva kivi oli sellainen haljennut kivi, eli toinen puoli oli myös suhteellisen tasainen, jotta se olisi helpompi liimata ja pysyisi paikoillaan. Se, että kivi sattui muistuttamaan perunaa, ei ollut ollenkaan huono asia tässä tapauksessa.

 


 Hiippalakki jämälangoista

 

Saunatonttu tarvitsi tietenkin myös hiippalakin. Tavanomaisin valinta väriksi olisi tietenkin ollut punainen, mutta koska tein tontun tosiaan jo kesällä ja silloin lähinnä juhannussaunaa ajatellen, niin tämän tontun lakin halusin virkata ruskeasta langasta. Kuvittelin, että ruskeaa lankaa olisi vielä sen verran jäljellä, että se riittäisi lakkiin hyvin.

No eihän se sitten riittänytkään. Vaihtoehtoina oli joko hakea erikseen ruskeaa villalankaa lisää tai virkata lakki loppuun jollakin toisella jämälangalla. Laatikon pohjalla sattui sillä hetkellä olemaan lähinnä oranssia, keltaista, turkoosia ja vihreää lankaa, joten eipä siinä kauhean kauan tarvinnut arvuutella, että millä langalla hiippalakkia jatkettaisiin.

 


 

Aloitin lakin tekemisen virkkaamalla ketjusilmukoita sen verran, että ne hieman venytettyinä ylsivät isomman kiven ympäri. Sitten vain jatkoin virkkaamista kiinteillä silmukoilla jokusen sentin ja aloin pikkuhiljaa kaventamaan reunoista niin, että lopputuloksena oli kolmio. Sen jälkeen ompelin kolmion reunat kiinni toisiinsa ja hiippalakki oli valmis. 

Lakin olisi saanut tehtyä niinkin, että olisi virkannut suljettuna ympyrää ja kaventanut tasavälein, mutta jostain syystä päätin tehdä sen kuitenkin nyt näin. Pikkasen pelkäsin, että jos lakista tulee kuitenkin liian suuri, mutta sitten tajusin, että jos niin käy, niin sitten vain taitan sitä reunaa hieman. Eli ei se nyt ihan niin millin tarkkaa tarvitse olla.

 


 Kasvomaalilla punaa poskille

 

Liimasin nenän paikoilleen epoksiliimalla, jolla saa liimattua myös kivimateriaalia ja annoin varuiksi kuivua seuraavaan päivään. Kasvojen maalaamiseen käytin ihan askartelumaaleja, mutta luultavasti tähän tarkoitukseen käy mikä maali vaan, joka kiven pintaan tarttuu. 

Oman maalisekoitukseni kasvoja varten tein niin, että lisäsin valkoiseen maaliin hieman punaista sekä vaalean okran väristä maalia. Maalasin tällä ensin koko kasvojen alueen ja lisäsin sitten seokseen vielä hieman lisää punaista, jotta sain poskista hitusen punertavammat.

 


 

Lakin voisi tietysti myös liimata kiinni, mutta siitä sattui tulemaan juuri sopivan kokoinen, joten se pysyy tontun päässä ilmankin. Koska lakki on irtonainen, niin voisihan sitä tietysti tehdä näin jouluksi myös sen punaisen version ja vaihtaa saunatontun ilmettä jouluisempaan suuntaan. Mutta jääköön nyt tällä kertaa näin ja oikeastaan sopiihan tuo ruskea/vihreä värityskin hyvin myös jouluun.

 


 Hyvää joulua kaikille ja leppoisia löylyjä, tontun kanssa tai ilman.

 

 

 

Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Kaapin ovien maalaus

Vaalea suklaakakku

DIY idätyslaatikot