villalankatupsuja

Se on sitten taas syyskuu. Nimikin sen jo kertoo: syys kuukausi. Mihin ihmeeseen se kesä katosi? Toisinaan pikkaisen epäilen, että onko aikakäsityksessäni jotakin vikaa, kun toisinaan käy niin, että olen ikäänkuin "hukannut" ajanjaksoja. Tuntuu, että olen usein jotenkin hitusen jäljessä: perjantaisin olen varma, että on torstai, juhannuksena ihmettelen, että miten se nyt voi jo olla kun on vasta toukokuu ja veljenpojan rippijuhlathan oli juuri tänä vuonna, eikö niin? Ai viime vuonna? No äkkiäkös sitä yksi vuosi katoaa.

 


Syksy saapuu myös sisälle

 

Onneksi on kalenterit keksitty. Pysyy paremmin maailman kartalla. Ja koska kalenteri kertoo, että nyt on syksy niin uskottavahan se on. Tosin eipä sen toteamiseen kalenteria tarvita, ihan ulkoilu riittää. Siinä kun aamulla tepastelee tihkusateessa ja katselee maahan pudonneita keltaisia lehtiä, niin tulee pikkuhiljaa mieleen, että olisikohan kannattanut pukea edes neuletakki kesämekon seuraksi.

Minulla on jo ihan nuoresta lähtien ollut tapana sisustaa vuodenaikojen mukaan. Olen huomannut, että sisustuksen suhteen ihmiset jakautuvat tässä  kohtaa melkolailla kahteen porukkaan: toiset haluavat ajattoman sisustuksen joka pysyy lähes muuttumattomana. Ehkä jouluksi pari joulukukkaa sinne tänne mutta muuten hyväksi havaittu riittää. Toiset taas kaipaavat kenties enemmän vaihtelua ja muuttavat sisustustaan kaksi tai jopa neljä kertaa vuodessa. Luultavasti molempi parempi.

 

Yksinkertaiset välineet tupsujen tekoon: pahvia, sakset, lankaa ja neula


Jostain kumman syystä vuodenajan vaihtuminen näkyy meillä ensimmäisenä aina alakerran eteisessä. Niin tälläkin kertaa. Pikkasen erikoista siinä on lähinnä se, että sitä kautta tulee taloon sisälle yleensä vain vieraat. Ja koska niitä ei meillä ramppaa ihan jonoksi asti kuitenkaan, niin miksi ihmeessä laitan ensimmäiset koristelut tai sisustus elementit sinne mistä niitä ei edes näe? 

Ensimmäinen myönnytykseni syksyiselle sisustukselle on tällä kertaa tupsuista tehty koristenauha. Ajatus on itänyt tällaisesta nauhasta jo pidempään kun viime talvena näin vastaavanlaisen jossakin nettiä selatessani. Siinä oli talviset värit mutta muuten ajatus oli samanlainen. Olen sen verran pihi ihminen, että säästän myös villalankojen loppuja, sillä ikinä ei tiedä mihin niitä joskus voi tarvita. Ja nyt niille löytyi taas käyttöä.


Kasa valmiita tupsuja kaipaa vielä hieman siistimistä


Pehmoisia palluroita


Ainakin Novitalla on sellainen muovista valmistettu kehikko millä pystyy käsittääkseni tekemään tupsuja varsin näppärästi. Itse en ole sellaista kokeillut, joten en varmuudella osaa sanoa, onko se helpompi tai nopeampi kuin tämä perinteinen tapa jota itse käytän. Koska en tähän työhön tarvinnut kuitenkaan mitään suurta määrää tupsuja, niin päädyin tekemään tupsut ihan vain pahvisilla rinkuloilla kuten tehtiin joskus lapsuudessa.


Laitoin langan päähän ja jokaista pujotettua tupsua ennen solmun jotta tupsut pysyisivät paremmin paikoillaan

 

Tupsut tehdään siis niin, että leikataan ohuesta pahvista ympyröitä joiden sisälle tehdään toinen ympyrä. Näyttävät siis ihan donitseilta. Näitä pahvisia ympyröitä tarvittaan yhteen tupsuun kaksi kappaletta. Ympyrät laitetaan päällekkäin ja niihin aletaan kierittää lankaa ympärille. En tiedä onko tähän kierittämiseen jokin fiksumpikin keino (varmaan on) mutta itse otan pitkän pätkän lankaa ja isohkon neulan avulla alan kierittämään lankaa pahvien ympärille. Sitten vaan uusi lanka ja uusi lanka jne.

Kun sisäympyrä on täynnä, niin ettei lankaa mahdu reiästä enempää, niin sitten otetaan pienempi pätkä lankaa ja terävät sakset. Saksen kärjet pujotetaan pahvisten ympyröiden väliin ja aletaan leikkaamaan ulkoreunaa auki. Noin puolessa välissä laitan myös sen langan pätkän sinne ympyröiden väliin. Kun koko ulkoreuna on leikattu, niin tämä sidontalanka vedetään piukalle ja solmitaan kunnolla kiinni. Sillä siis sidotaan langat keskeltä yhteen. Sitten voikin poistaa pahvit ja tupsu on valmis.



Saahan tuossa tietysti aikaa menemään mutta itse tein tupsuja aina silloin tällöin iltaisin televisiota katsoessa. Aika hauskahan tuosta tuli ja voisihan tuohon pujottaa myöhemmin vielä vaikka "jouluvalot" kaveriksi. Tosin niiden kannattaa sitten olla ledejä, ettei käy mitään kuumenemis vahinkoja. Olisikohan seuraavaksi aika laittaa myös tuo toinen eteinen syyskuntoon?




 

 

 

Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Kaapin ovien maalaus

Vaalea suklaakakku

DIY idätyslaatikot