Gluteeniton karviais-manteli piirakka

Jokin aika sitten jo pohdin, että pitäisiköhän minun poistaa tai lakkauttaa tämä leivonta-kategoria kokonaan kun sinne ei oikein näyttänyt tulevan sisältöä. Nyt huomaan, että teenkin jo toista leivonta aiheista postausta lyhyen ajan sisään. Toisaalta tällä hetkellä on sellainen ajankohta, että kaikki marjat ja hedelmät kypsyvät, niin tuleehan niistä sitten jotakin leivottua. Eli ainakin vielä näyttää siltä, että kyseinen kategoria saa toistaiseksi jäädä, mutta katsotaan jatkossa miten sen kanssa käy.

 

 

 Tuuripeliä

 

Tämän ohjeen innostuin laittamaan tänne sen takia, että tästä tuli ihan vahingossa todella hyvää. Olen ennenkin kertonut pahasta tavastani muutella ja yhdistellä reseptejä aina tarpeen mukaan miten huvittaa, eikä sillä tavalla aina voi todellakaan tietää mikä on lopputulos. Tällä kertaa sotkin menemään niin paljon, että olin ihan varma, että pieleen menee. No eipä mennyt vaan todellakin täysin vahingossa onnistuin saamaan hyvänmakuista piirakkaa karviaisista aikaiseksi. Karviaiset on mielestäni tosi hyviä mutta se ei valitettavasti yksinään takaa sitä, että leipomukset maistuisivat hyviltä myös.

 


Lähtökohtana tälle sotkemiselle oli kaksi erilaista reseptiä, kasa talitiaisten nokilta pelastettuja karviaisia ja sekalainen seurakunta erilaisia kuiva-aineiden loppuja. Resepti on yhdistelmä kahdesta eri netistä löytämästäni ohjeesta mutta jottei vaan menisi turhan helpoksi, niin sitäkin pikkasen varioin sen mukaan mitä leivonta aineiden loppuja sattui kaapissa olemaan. Laitan tänne nyt sitten sen kasatun reseptin ja kerron suluissa mitä itse laitoin eritavalla. Katsotaan kuinka sekava tulee.

 


 Resepti

 

200 g voita

5 dl vaaleita gluteenittomia jauhoja

( 1 1/2 dl mantelijauhetta, 1 1/2 dl perunajauhoja ja 2 dl vaaleita gluteenittomia jauhoja)

2 dl tomusokeria

(1 dl tomusokeria ja 1 dl taloussokeria)

1 tl leivinjauhetta

( 2 tl leivinjauhetta)

2 tl vanilliinisokeria

(1 tl vanilliinisokeria)

1 tl kardemummaa

(jätin pois kun ei ollut)

 1 kananmunan keltuainen

(laitoin kokonaisen munan kun en jaksanut eritellä)


Päälle:

n. 6 dl karviaisia

1 tölkki kondensoitua, karamellisoitua maitotiivistettä

n. 50 g kokonaisia manteleita

 

 

Paloittele voi pieniksi paloiksi. Yhdistä keskenään jauhot, sokeri, leivinjauhe ja mausteet. Nypi kuiva-aineseos rasvan joukkoon. Kun seos on tasaista, lisää keltuainen ja sekoita tasaiseksi. Pistä taikina vetäytymään jääkaappiin noin puoleksi tunniksi (itselläni humpsahti seuraavaan päivään) ja perkaa sillä aikaa karviaiset. Painele kylmä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Kaada päälle karviaiset ja "ripottele" lusikalla kondensoitu maitotiiviste pieninä kökkäreinä sinne tänne. Rouhi manteleita veitsellä vähän pienemmäksi ja ripottele päälle. Paistetaan 200 asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Uunit ovat erilaisia joten aika on viitteellinen.

 


Oikeastaan tämän piirakan nimeksi olisi tarvinnut laittaa "vähän sitä sun tätä"-piirakka, mutta koska se ei välttämättä kuulostaisi kovin houkuttelevalta ja vaikuttaisi vieläkin sekavammalta, niin olkoot nyt sitten karviais-manteli piirakka. Pikkasen ehkä tylsä mutta kuvaa tätä leipomusta hyvin. Koska nimi ei miestä, tai tässä tapauksessa piirakkaa, pahenna, niin kannattaa kokeilla. Minun mielestäni siitä tuli sattumalta ja ihan vahingossa todella hyvää!

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Kaapin ovien maalaus

Vaalea suklaakakku

DIY idätyslaatikot