DIY sisustustaulu

Taulut ovat loistava keino luoda tilaan jotakin tiettyä tunnelmaa, tyyliä tai väriä. Niillä voi joko viimeistellä muuten jo valmiin kokonaisuuden tai koko suunnittelu prosessi voi alkaa niistä. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa usein on kyseessä jokin itselle tärkeä taulu, jonka ympärille halutaan rakentaa taulun värejä ja tunnelmaa toistava sisustus. Useinmiten taulujen kanssa on kyse kuitenkin tilanteesta, jossa jo muutoin valmiiseen sisustukseen halutaan löytää se niin sanottu piste iin päälle.

 

 

 Ostetaanko valmis...

 

Tauluja on maailma pullollaan, joten pienellä vaivalla jokaisen makuun ja kukkarolle varmasti löytyy  sopiva. Tauluun saa menemään aivan tolkuttomasti rahaa jos haluaa juuri jonkun tietyn, usein jo edesmenneen, kuuluisan taiteilijan maalauksen. Tässä tapauksessa tosin väittäisin, että silloin taulu hankitaan lähtökohtaisesti aivan eri syistä kuin siitä, että seinälle halutaan vain kaunista katseltavaa. Mutta jos unohdetaan taidehistoria ja miljoonabisnes, niin taidetta saa hankittua kotiinsa usein ihan kohtuullisella hinnalla. Jos kukkaron nyörit eivät kuitenkaan juuri tällä hetkellä veny suoraan taiteilijalta ostettuihin maalauksiin, niin taidetta voi löytää muutamalla eurolla esimerkiksi kirpputoreilta tai huutokaupoista.


Kuvion voi hahmotella etukäteen tai jos taidot antavat periksi, niin sen voi yhtä hyvin maalata suoraan pohjavärin päälle


 Vai tehdäänkö itse?

 

Yksi hyvä vaihtoehto on tehdä taulu itse. Sisustustaulun saa tehtyä monellakin eri tavalla: esimerkiksi maalaamalla, piirtämällä, pingottamalla jotakin kivaa kangasta kehyksiin, liimaamalla erilaisia koristeita valmiiseen maalauspohjaan, kuten esimerkiksi kuivattuja kukkia, lehtiä tai vaikka iloisen värisiä mehupillejä jos niin haluaa. Vain taivas on rajana ja mitä enemmän on käytetty mielikuvitusta, niin sitä hauskempi ja persoonallisempi lopputulos. Haluamansa lopputuloksen voi joko suunnitella tarkasti etukäteen tai sitten vain rohkeasti lähteä tekemään ja katsoa, että mitä sai aikaiseksi. Eikös se sanontakin kuulu, että kun itse tekee, niin saa mitä tulee.


Pohjaan käytin valkoista johon sekoitin sekä mustaa että ruskeaa väriä. Näin sain harmaasta hieman pehmeämmän sävyisen

 

Tässä postauksessa esittelen nyt kuitenkin vain yhden vaihtoehdon eli maalaamalla tehdyn simppelin sisustustaulun. Idea tauluun lähti siitä, että halusin takkahuoneeseeni rauhallisen ja levollisen tunnelman. Japandi on kiehtova ja tällä hetkellä suosittu sisustustyyli. Sen perus periaatteita voisi kai lyhyesti kuvailla muutamalla sanalla näin: luonto, luonnollisuus, seesteisyys ja yksinkertaisuus. Kokonaan sellaista tyyliä ei meille ihan helpolla saa tai ainakin se vaatisi melkoisen määrän työtä, mutta halusin kuitenkin sisustukseeni mukaan joitakin Japani henkisiä elementtejä. 

 

 Tuumasta toimeen tai kokonaan ilman tuumaa

 

Tällaisen sisustustaulun maalaaminen on yksinkertaista ja edullista. Tarvitaan vain sopivan kokoinen taulupohja, pari pensseliä ja kasa värejä. Tapoja työskennellä on monia, mutta itse etenin näin: hahmottelin lyijykynällä maalauspohjalle haluamani kuvion. Kiinnitin sen hiuslakalla, jotta kuvion ääriviivat eivät pohjaväriä laitettaessa suttaannu pois vaan jäävät näkyviin maalikerroksen alta. Kun pohjaväri oli kuiva, niin maalasin itse kuvion.

 

Kun hiilellä tai lyijykynällä tehdyn kuvion kiinnittää siihen tarkoitetulla sprayllä tai hiuslakalla niin lyijy ei sekoitu maaliin vaan kuvio jää näkyviin pohjamaalin alta

 

Tämän jälkeen tuli haastavin osuus, kullan värisen maalin valuttaminen maalauksen päälle. Ajatuksena oli, että maali saisi vapaasti valua ylhäältä alas, mutta eihän se sitten mennytkään kuten siinä kuuluisassa televisio ohjelmassa. Maali oli luultavasti ohentamisesta huolimatta liian paksua, joten se jäi nököttämään taulun yläreunaan. Mikä avuksi? Ohensin maalia lisää ja sitten koko pohja olikin jo kultaisen maalin peitossa ja näytti todella epäsiistiltä. Onneksi käytin tässä työssä akryylivärejä, joten korjaaminen oli helppoa. Akryylimaalien hyvä ja samalla huono puoli on se, että ne kuivuvat nopeasti. Tässä tapauksessa ominaisuudesta oli hyötyä. Annoin työn kuivua kunnolla ja maalasin sitten pohjavärillä kultaisen maalin päälle. Näin sain säädeltyä kultasateen määrää.

 

Kultamaalia tuli aivan liikaa ja sen pois pyyhkiminen vain suttasi teosta entistä enemmän. Onneksi akryyliväreillä saa helposti maalattua päälle vaikka kuinka monta kertaa


 Ja valmista tuli

 

Oma kuvioni on Japanin kielen tyyneyttä ja rauhaa kuvaava merkki, mutta kuviohan voi olla aivan mikä vain mistä itse tykkää ja minkä maalaaminen tuntuu helpolta. Sisustustaulun tekeminen on ennenkaikkea hauskaa puuhaa ja sillä saa helposti lisättyä väriä muuhun sisustukseen. Sen parissa voi rauhoittua ja unohtaa muut asiat hetkeksi tai sitten voi vaikka lasten kanssa ottaa maalaamisesta ilon irti ideiomalla ja tekemällä yhdessä. Lopputuloksen voi sitten ripustaa omalle seinälle tai kääräistä lahjapaperiin.

 

 

 

Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Kaapin ovien maalaus

Vaalea suklaakakku

DIY idätyslaatikot