Jakkaroiden maalaus

Maalaamalla saa edullisesti ja kohtuu helpolla uutta ilmettä kotiin. Olen vuosien saatossa maalannut vähän sitä sun tätä: seiniä, kattoja, huonekaluja, kiinteitä kaapistoja ja lukemattoman määärän pienesineitä. Yleensä syy esineen maalaamiselle löytyy väristä. Se on joko väärä tai sitten pintakäsittely puuttuu kokonaan. Tällä kertaa syy oli ihan vain siistiminen, sillä oikeastaan tykkäsin näistä vanhoista puujakkaroista vihreinäkin.

 

 

Jakkarat ovat toimittaneet kukkatelineen virkaa ja siinä käytössä ne tulevat jatkossakin olemaan. Nämä kaksi puujakkaraa olivat talossa valmiina kun muutin tänne ja heti oli selvää, että ne myös jäisivät käyttöön. Vihreä väri sekä selkeästi kulunut ja naarmuuntunut pinta ovat vain plussaa sillä pidän vanhoista tavaroista. Vanhoissa tavaroissa on mielestäni luonnetta sekä tietynlaista arvokkuutta ja voin hyvin kuvitella, mitä mielenkiintoisia tarinoita ne voisivatkaan kertoa mikäli osaisivat puhua. 

 

 

1954

 

Nämä jakkarat ovat paikallisen koululaisen, luultavasti koulun käsityötunneilla tekemät. Se selvisi minulle siinä vaiheessa kun aloin puhdistaa korkeampaa tuolia maalaamista varten. Toki olin osannut odottaakin, että käsityötä ovat, mutta oli kiva saada asiasta varmistus. Kansiosan pohjassa oli lyijykynällä merkitty koulun nimi, oma nimi ja luokka sekä vuosiluku 1954. Olin jotenkin automaatttisesti pitänyt väriä myös alkuperäisenä mutta tarkempi tutkiskelu paljasti kohtia, joista pilkisti toinen väri alta.



Jos olinkin kenties aavistuksen tuntenut syyllisyyttä siitä, että harkitsin värin vaihtamista, niin sain siihen täten ikään kuin synninpäästön. Jos jakkarat oli kertaalleen siis jo maalattu jossakin vaiheessa uudestaan niin ei olisi kauhea synti sutaista niihin jälleen uusi ja siistimpi pinta. Koska en halunnut elämisen jälkiä kokonaan poistaa, samallahan olisin voinut yhtä hyvin ostaa uudet jakkarat tilalle, niin jätin tarkoituksella lommot, kolhut ja naarmut korjaamatta. Puukitilllä nämäkin "virheet" olisi saanut helposti korjattua, mutta minusta ne olivat oleellinen osa jakkaroiden tarinaa.


 

Pinotexia pintaan

 

No ei ehkä Pinotexia kuitenkaan vaan ihan kalustemaalia. En ole mikään maalaamisen ammattilainen, mutta on sitä vuosien saatossa tullut kokeiltua aika monenlaista maalia. Pelkästään kalusteisiin tarkoitettuja maaleja on nykyään saatavana useita erilaisia. Koska maalien laatu on tänäpäivänä pääsääntöisesti hyvä, niin maalin valinnassa vaikuttaa lähinnä se, että minkälaista lopputulosta eli pintaa haluaa. Lisäksi kannattaa miettiä, että minkälaista kulutusta pinnan tulisi kestää. Eikä välttämättä sekään ole merkityksetön seikka, että millä maalausvälineet puhdistetaan.


 

Tällä kertaa halusin ihan testata, että minkälaista Rustan valmiiksi sävytetyt kalustemaalit olisivat työstää. Kaupassa tutkiskelin niitä maalattuja värinäytteitä ja koitin miettiä, että miltä mikäkin sävy näyttäisi meillä kotona. Ilman erillistä, kotiin vietävää näytettä se jääkin sitten todella arvailujen varaan. Liikkeessä valo-olosuhteet ovat aivan erilaiset kuin kotona ellei sitten satu asumaan halli tiloissa loisteputkien valossa. Koska valo ja väri ovat erottamaton kaksikko, niin ilman erillistä näytettä ja koemaalausta ei voi mitenkään tietää miltä sävy tarkalleen ottaen kotona näyttää.



Seinien sävyn kanssa olisin taatusti paljon neuroottisempi, mutta koska kyseessä oli tällä kertaa vain jakkaroiden maalaaminen, niin löysäsin vähän pipoa. Pohdin kahden eri harmaan sävyn välillä ja näin jälkikäteen sanottuna ei olisi ollut yhtään huonompi juttu valita se hieman tummempi. Tämäkin oli kyllä hyvä sävy joten eikun sutimaan. Positiivinen yllätys oli se miten hyvin maali peitti jo ensimmäisen kerroksen jälkeen. Kahden kerroksen jälkeen totesin, että se riittää hyvin. Joskus vaaleampaa maalia voi joutua sutimaan tummempaan pintaan useammankin kerroksen.



Pienellä vaivalla ja kohtuu edullisella maalilla sain likipitäen uudet jakkarat. Tai uutta ilmettä ainakin. Jakkaroista tuli tosi kivat ja maaliakin jäi vielä. Meilllä ei maalattavista kohteista pulaa ole, joten eiköhän sekin maalin loppu tule taatusti johonkin käytettyä.









Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Kaapin ovien maalaus

Vaalea suklaakakku

DIY idätyslaatikot