Virkattu istuinpehmuste jakkaralle

Tuossa jokin aika sitten oli sukulaisten kesken suunnitteilla, että olisi vietetty grillaus/saunomis päivää täällä meillä vähän isommallakin porukalla. Järjestelin pihakalusteita sitä silmällä pitäen, että miten mahtuisimme kaikki istumaan. Piha-alueen lisäksi huvimajaan mahtuisi syömään hyvin 2 ja hätätapauksessa 4 kun otetaan pari ylimääräistä tuolia ja jakkaraa käyttöön. Jakkara on jo parhaimmat päivänsä nähnyt ja aika huterakin, mutta ajattelin, että jos siihen saisi jonkin kivan päälisen, niin kyllä se vielä tämän kesän menee.

 

 

 Pikkaisen isompi patalappu

 

Lähtökohta tämän käsityöprojektin kanssa oli ihan sama kuin muissakin mitä teen: ensin katsotaan nurkat ja laatikon pohjat jos sieltä löytyisi jotakin käyttökelpoista. Tälläiseen työhön nyt olisi käynyt hyvin vaikka kaikki pienetkin lanka jämät mutta sitten nettiä selatessani huomasin kuvan jonkun tekemistä patalapuista, jotka oli virkattu muistuttamaan halkaistuja hedelmiä. Ajatus oli minusta tosi kiva, joten ajattelin surutta pölliä sen. Pitäisi virkata vain vähän isompi patalappu.

En ole mikään mestari virkkaaja ja aikaisempien yrityksieni takia hieman jännitin pyöreän muodon virkkaamista sillä koen sen aika hankalaksi, ympyrästä on vaikea saada ihan tasaista. Yleensä minun käsissäni siitä tulee lähinnä lainehtiva sillä tuppaan helposti tekemään liikaa lisäyksiä. Tähänkin on olemassa kaava millä lisäyksien määrä lasketaan, mutta minulla on tapana varsinkin käsitöiden kanssa tehdä asiat ihan mutu tuntumalla. Fiksumpaa olisi seurata vain ohjeita mutta kun saan vaikkapa kuvista jonkin idean niin siihen ei aina löydy varsinaista ohjetta.

 

Oranssit langat ovat Novitan Nalle lankaa ja valkoiset 7 veljestä


 Tuumasta toimeen

 

Valitsin aiheeksi appelsiinin ihan sen takia, että minulla sattui olemaan kahta oranssin väristä lankaa. Molemmat langat olivat sellaisenaan aika ohuita, mutta virkkaamalla kaksinkertaisella langalla saisin työhöni sopivaa paksuutta. Näin jälkikäteen todettuna ei olisi yhtään haitannut vaikka toinen lanka olisi ollut hieman paksumpaakin. Mutta koska jakkaralla (mihin tämä pehmuste tuli) istuttaisiin vain tilapäisesti hetken aikaa, niin tarviiko siitä nyt niin upottavan pehmoista tullakaan.

Eli virkkasin siis ympyrän muotoisen lätyskän käyttäen näitä kahta eri sävyistä oranssia lankaa. Tämä sävyero toi työhön mukavasti eloisuutta ja lopputuloskin näyttää enemmän luonnolliselta kuin ihan yksivärisenä. Olin mittaavinani koon suht oikein sisällä olevan vastaavanlaisen jakkaran kanssa mutta tajusin myöhemmin, että jakkarat ovat keskenään hieman eri kokoisia. Tämän tajusin siis tietysti vasta siinä vaiheessa kun työ oli jo valmis. Mites muutenkaan.

 

 

Ihan tasaista en ympyrästä saanut mutta kun työn pingottaa styroksille (tai jollekin muulle alustalle), kostuttaa hyvin ja samalla vähän painelee ja muotoilee niin pienet epätasaisuudet saa fiksattua. Langat olisi tosin voinut päätellä ennen tätä mutta samapa kai tuo. Kun työ oli kuivunut niin tein valkoisella langalla ja neulan avulla työn pintaan appelsiinin lohkoja muistuttavan kuvion. Kuvion varmaan saa tehtyä monellakin tapaa, mutta itse ihan vain kiepsautin lankaa kaksi kertaa aina yhden kiinteän silmukan kohdalle. Tämän koristelun olisi oikeastaan voinut tehdä tai suorastaan kenties kannattanut tehdä ennen pingotusta, mutta en kuitenkaan onneksi saanut työtäni tätä järjestystä noudatten ihan kamalan ryppyiseksi joten kelpasi minulle.


Virkkasin spiraalimaisesti ja se hieman näkyy kuviossa mutta ei haittaa yhtään


Pitoa pepun alle


Olin ennen työn aloittamista ajatellut, että harsin sen pohjaan palan liukueste verkoa niin pehmuste pysyy paremmin paikoillaan. Siis sitä samaa materiaalia mitä lattiamattojen alla käytetään. Olin ihan vakuuttunut, että olin säästänyt sitä kaappiin pienen palan mutta eihän sitä sitten lopulta löytynytkään. Olen luultavasti käyttänyt sen johonkin muuhun tarkoitukseen. Harkitsin siis liukuesteen ostamista lisää mutta sitten ajattelin, että tuskin sitä yksistään kannattaa nyt ostaa, ostan vasta sitten kun tarvitsen sitä johonkin muuhunkin. Tyydyin siis kiinnittämään pehmusteen tilapäisesti ihan langalla jakkaraan kiinni.


Ulkona auringon valossa päälinen näyttää ihanan pirtsakalta


Parempikin siitä olisi voinut tulla ja muutamat työvaiheet tekisin nyt tosiaan hieman eri järjestyksessä mutta lopputulos on silti ihan kivan näköinen, hauska ja ajaa asiansa. Jos pöydän ympärillä olisi enemmän jakkaroita, niin samalla tavalla saisi hauskasti tehtyä appelsiinin kaveriksi vaikkapa sitruunan ja verigreipin. Kiva idea myös lastenhuoneeseen.






 

Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Kaapin ovien maalaus

Keittiön yläkaappien päällystäminen Dc-fixillä

Vaalea suklaakakku