Varastosta vierashuoneeksi

Alakerrassa on huone jolle ei alussa löytynyt mitään käyttöä joten siitä varmaan aika tyypilliseen tapaan muodostui varasto. Varastotilakin on toki käytännöllistä ja tarpeellista mutta tätä tuntui turhalta pitää varastona kun talossa kerran on jo entuudestaan kaksi ihan oikeaakin varastotilaa. Käytän kyseistä tilaa lopulta aika harvoin. Meillä se toimii lähinnä "pakohuoneena" eli sinne menemme koiran kanssa ukkosta ja uutta vuotta pakoon. Alakertaan ulkoa tulevat äänet eivät nimittäin kuulu niin hyvin joten tämä on talon hiljaisin huone.



Tarkoitusta vailla


Tässä matkan varrella olen kaavaillut siitä milloin harrastushuonetta, milloin työhuonetta. Harrastushuone ajatus kaatui lähinnä siihen, että tilassa on vain yksi kohtalaisen pienikokoinen ikkuna joten luonnonvaloa ei juurikaan tule sisään. Esimerkiksi maalatessa luonnonvalo on kuitenkin todella tärkeää. Työhuoneena tila muuten toimisi hyvin rauhallisen sijaintinsa takia mutta minun on kuitenkin niin helppo sijoittaa työpiste tähän yläkertaan, että sekin jäi ajatukseksi.


Alakerran huone ennen


Päätin siis alkaa muokata siitä pikkuhiljaa vierashuonetta. Ei sillä, että meillä vieraita ihan riesaksi asti ramppaisi mutta onhan sellainen ihan näppärä olla olemassa. Katselin sänkyjä ja niiden hintoja netistä ja totesin, että huh huh, nyt kyllä sänky tarvii saada joko käytettynä jonkun nurkista tai sitten pitää keksiä jotakin muuta. Ihan vain tilapäiseen vieras käyttöön sekä sängyn että patjan hankinta uutena tuntui pikkasen liian isolta satsaukselta.

Mutta sitten minulla välähti. Olin käymässä tuttavaperheen luona kun huomasin heidän pihallaan kasan kuormalavoja. Katsoin ihan silmämääräisesti, että hetkinen, mahtaisiko nuo pitkät olla sopivan kokoisia. Kerrankin kävi tuuri. Ne olivat juuri sopivasti 80 x 200 cm ja niitä oli kaksi kappaletta. Kotona sitten sahasin niihin muuutaman ylimääräisen laudan pahimpiin rakoihin ja pinosin päällekäin.


Ihan kiva ja toimiva mutta jotain puuttui kuitenkin

 

Sisustus haasteita

 

Raivasin suurimman osan tavaroista muihin varastotiloihin mutta joitakin asioita jätin suosiolla tähän huoneeseen. Päätin, että mitään uutta tähän tilaan ei osteta vaan pelataan niillä tavaroilla jotka jo ovat olemassa. Varsin sekalainen seurakunta niistä muodostuikin. Eli mitään design sisustusta sinne ei saisi millään ilveellä enkä sellaista halunnutkaan. Sellainen ei ole omaa tyyliäni muutenkaan. Ajatus olikin juuri se, että mielestäni melkoisen kolkosta varastosta saisi jotenkin mahdollisimman kodikkaan tilan vieraskäyttöön.


Maalaamisen jälkeen tila ei tuntunut ollenkaan ahtaammalta taikka pimeämmältä vaan pehmensi kivasti kovaa tiilipintaa

 Sain tilan jo mielestäni toimivaksi ja valmiiksi mutta jotain siitä kuitenkin puuttui. En ollut ihan tyytyväinen sillä tila tuntui minusta edelleen jotenkin kolkolta. Huone kaipasi selkeästi lisää lämpöä ja milläs sitä saa helposti lisää: no maalaamalla seinät ja tekstiileillä. Siinä sitä sitten olikin pohdittavaa, että mikä olisi hyvä sävy seiniin.

Jos katto on oranssi ja lattia lähes punainen niin mikä siihen sitten sopii? Ensimmäinen ajatus oli, että ei yhtään mikäään. Jos hyvinkin lämpimien sävyjen joukkoon lisätään enemmän lämmintä sävyä niin sitä tulee tavallaan harmoninen kokonaisuus joo mutta samalla ehkä jotenkin "liikaa". Kun kaikki ympäristössä on samaa niin lopulta mikään ei korostu tai erotu edukseen. Liian kylmä sävy sitten taas näyttää liian eripariselta.


Sisustus on kenties hieman syksyinen mutta ei haittaa, minä pidän myös syksystä

 

 Kontrastilla kiinnostavuutta

 

Käytän paljon värejä ja "leikin" niillä sekä harrastuksieni että ammattini puitteissa. Sisustusoppaissa ja muissa vastaavissa yleensä neuvotaan yhdistelemään joko lämpimiä tai viileitä sävyjä, eikä sekoittamaan niitä keskenään ja usein näin onkin parasta. Koska halusin tähän huoneeseen lisää lämpöä niin päätinkin käyttää kontrastia. Kontrasteja on monenlaisia: voimakkaita ja hienovaraisia. Voimakkaan kontrastin saa esimerkiksi käyttämällä vaaleaa ja tummaa tai vastavärejä yhdessä. Hienovaraisempaa saa aikaiseksi vaikka kovilla pinnoilla ja pehmeillä pinnoilla tai matta vastaan kiiltävä.

Viileä ja lämmin sävy vierekkäin korostavat toisiaan. Joten päätin korostaa lämmintä maalaamalla seinät (kaksi kappaletta, toiset kaksi jäivät valkoisiksi) viileämmällä sävyllä. Koska tilasssa on paljon eri sävyistä puuta niin olen huomannut ihan käytännössä, että ne saa yhdistymään keskenään kauniisti käyttämällä vihreää. Päädyin valitsemaan siis harmaan vihreän sävyn ja täytyy todeta, että se sopii tähän tilaan loistavasti.


Tuo pöytävalaisin voisi vielä mennä vaihtoon mutta uuden löytämisellä ei ole kiire


Käsitöillä kodikkuutta


Teen paljon käsitöitä ja maalaan mielelläni. Usein käy vaan niin, että aikaansaannoksilleni ei löydy enää sopivaa sijoitus paikkaa. Haluan käyttää käsitöitä sisustuksissani mutta kaikkea ei vain voi pitää esillä samaan aikaan. Tähän huoneeseen sain sijoitettua kivasti taas joitakin töitäni ja minusta ne tuovatkin sitä kaipaamaani kodikkuutta. Arvokkain asia tässä tilassa on kuitenkin mamman tekemä seinävaate. Hän värjäsi langat itse kasviväreillä ja kutoi niistä ryijyn. Tähän tilaan se sopii kaikin tavoin hienosti.








 

 

Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Kaapin ovien maalaus

Vaalea suklaakakku

DIY idätyslaatikot