Pullaa vaniljakastikkeesta

Minulla on ihmeellinen tapa aina silloin tällöin ostaa pari purkkia vaniljakastiketta ihan vain varmuuden vuoksi. Eihän sitä koskaan tiedä jos vaikka just nyt tarvitsen sitä johonkin eikä kauppaan jaksa sen takia lähteä. Lähin kauppa on tosin ihan tuossa nurkan takana joten pikkaisen ontuu tuo seitys. Yleensä aina tuppaa käymään kuitenkin niin, että ne jäävät käyttämättä. Nytkin huomasin, että ei vitsit, päiväykset menee, joten mietin, että mihin niitä voisi hyödyntää.


 

Älä heitä pois, vaan käytä pois

 

Yllättävän nopeasti löysin pulla reseptin, jossa pohjana käytetään vaniljakastiketta. Toisaalta jos olisin asiaa ensin ihan itse ajatellut, niin eiköhän vaniljakastiketta voisi käyttää lähestulkoon mihin vain missä yleensä käytetään maitoa. Tarkoitan tässä yhteydessä siis lähinnä makeaa leivontaa ja jälkiruokia. Yhden purkin saisi varmasti upotettua vaikka hyydykekakkuun ja pari purkillista kenties riisipuuroon tai uunijuustoon, pannariin jne. Pitääkin hieman tarkemmin tutkiskella asiaa ja kokeilla. 

 


 

Olen elämäni aikana leiponut taatusti, jos ei nyt ihan satoja niin ainakin kymmeniä pullataikinoita joten ihan perus pullasta tuskin saisi kovin ihmeellistä postausta aikaiseksi. Mutta nyt kokeilin jotakin, mitä en ole aikaisemmin tehnyt. Sen lisäksi, että tässä reseptissä käytetään vaniljakastiketta pohjana niin myös alun valmistustapa on hieman erilainen kuin mihin perinteisen pullataikinan kanssa olen tottunut: tähän käytetään kuivahiivaa.

 

Vaivaa taikinaa huolella: sillä tavalla saatava sitko on oleellisen tärkeä osa onnistunutta lopputulosta

 

 Resepti

 

2 1/2 dl valmista vaniljakastiketta

11 g kuivahiivaa

1 1/2 dl vehnäjauhoja

 

1 kpl kananmunia

1/2 dl sokeria

2 tl kardemummaa

1 tl suolaa

4-5 dl vehnäjauhoja

50 g voita tai leivontamargariinia


Oikeampi nimitys minun solmupullilleni olisi ennemminkin syheröpullat


 Ohje

 

Lämmitä vaniljakastike noin 42:n asteeseen eli hieman lämpimämmäksi kuin kädenlämpöinen neste. Vatkaa siihen kuivahiiva ja 1 1/2 dl vehnäjauhoja. Laita kulhon päälle kansi, esimerkiksi lautanen ja aseta kulho lämpimään paikkaan. Anna tekeytyä kunnes seos kuplii. Itselläni tähän meni noin 15-20 minuuttia. 

Lisää seokseen kananmuna, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta hyvin. Lisää pehmeä voi vasta lopussa.

 

Voita ja sokeria, voiko parempaa yhdistelmää olla. Namskis!

Taikinan voi leipoa heti eli tässä vaiheessa taikinaa ei tarvitse kohottaa. Itse tein tupla määrän eli kaksinkertaistin reseptin ainekset. Puolesta määrästä taikinaa leivoin solmupullia ja lopusta määrästä voisilmä pullia. Solmupulliin laitoin täytteeksi vain voita ja sokeria mutta voisihan sinne laittaa vaikka mitä: mantelirouhetta ja rusinoita, maustettua rahkaa tai ihanaa vaniljakreemiä. Nam!

Pullat kohotetaan ja voidellaan kananmunalla ennen uuniin laittoa. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 10 min. Jokainen uuni on yksilö joten tarkkaile paistumista. Ihan hirvittävän kauas ei siis kannata uunin äärestä lähteä.

 

Tuoreen pullan kanssa lasillinen kylmää maitoa olisi ehkä ollut jopa ihanampaa mutta teekin menee

Vaikka olenkin perinteisen pullan ystävä niin täytyy sanoa, että kyllä näitäkin kannattaa kokeilla. Pullista tuli ihanan pehmeitä ja kivasti vaniljalta maistuvia. Jos haluaisi vielä lisätä herkullisuus kertoimia niin sulattaisin valkosuklaata ja tekisin sillä muutaman koriste raidan tuohon päälle. Mutta hyviä olivat ilmankin!

 

 

 

Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Kaapin ovien maalaus

Keittiön yläkaappien päällystäminen Dc-fixillä

Vaalea suklaakakku