Virkattu säilytyslokerikko

Haalin erilaisia lankoja aina milloin mistäkin vaikka en aina tiedäkään etukäteen, että mitä aion niistä tehdä. Voin ostaa niitä jos niissä on oikein hyvä tarjous tai sitten sesonki on loppumassa ja alan pelätä,  että jotain tiettyä sävyä ei enää jatkossa saakaan. Joskus saan lankoja myös ystäviltä lahjoituksena. Hyvä niitä on tietysti kotona jonkin verran ollakin ihan siltä varalta, että saa yllättäen jonkin loistavan käsityö idean. Sen loistavan idean saaminen on kylläkin kiven alla, yleensä suorastaan todella hukassa.

 


Kehittyvä kiinnostus käsitöihin


Lapsena en välittänyt käsitöistä ja koulun rättikässän tunnit olivat aikalailla piinaa sillä en osannut neuloa tai tehdä oikeastaan mitään muutakaan. Opettaja ei tainnut minusta juurikaan tykätä tai sitten hänellä oli vain ns.vitsit vähissä minun kanssani. Asiaa ei yhtään auttanut se, että silloinen paras kaverini oli tietenkin ihan huippu hyvä kaikessa ja neuloi jo ala-aste ikäisenä kuvioneuleita ja luoja ties mitä. 

Sitten jossakin vaiheessa ompeleminen alkoi kiinnostaa. Ehkä siihen ajoi lähinnä halu pukeutua erilailla kuin muut tai ylipäätään saada sellaisia vaatteita kun halusi käyttää. Siihen aikaan vielä kankaat olivat edullisia ja itse tekemällä sai halvemmalla kesämekon kuin ostamalla valmiin. Nykyään tilanne taitaa olla aivan päinvastoin.

 

Novitan Kotiväki lanka on mielestäni sopivan jämäkkää tähän työhön. Liian pehmeästä langasta tehtynä voisi lokerikosta helposti tulla liian löysä

 

Ideat hukassa

 

Enää ei tule ommeltua vaatteita, korkeintaan lyhennettyä housun lahkeita tai verhoja. Muista käsitöistä sen sijaan on tullut rakas harrastus. Tykkään tehdä kirjonta-, ristipisto- ja kanava töitä. Neulomisesta tykkään myös mutta kaapissa on jo vino pino pipoja, sukkia ja huiveja. Onhan maailma neulonta ohjeita ja ideoita pullollaan mutta kun useimmissa niistä tulee osaamisen rajat vastaan: olen enemmän innokas kuin taitava.

Virkkaamisen kanssa on sama juttu: jos osaa vain alkeet niin on todella vaikea keksiä mitään kivaa ja hyödyllistä virkattavaa. Sillä tuossa on juuri se juttu: haluan, että se käsityö mitä sitten ikinä lähdenkään tekemään, tulee myös tarpeeseen ja käyttöön. Ahkerana tekijänä "kaikki" on vaan jo tehty.

 

Pingotuksen olisi voinut hyvin jättää myös tekemättä sillä saman tuloksen olisi saanut helpommin ihan vain silittämällä

 

Töiden tarvii olla myös tarpeeksi pieniä niin, ettei yhden työn kanssa vierähdä puolta vuotta. Toisaalta ei myöskään niin pieniä, että sen tekee valmiiksi yhdessä illassa ja sitten joutuu taas miettimään, että mitä kummaa sitä seuraavaksi tekisi. Tämä säilytyslokerikko on mukavasti siltä väliltä: helppo mutta siinä riittää kuitenkin tekemistä muutamaksi päiväksi.

Laatikon pohjalla on jo vuosia pyörinyt pari harmaata Novitan Kotiväki nimistä merseroitua puuvillalanka kerää. Toinen on korkkaamaton joten sen säästän vielä mutta vajaasta kerästä aloin virkkaamaan huvimajan seinälle tulevaa lokerikkoa pienille tavaroille. Aluksi suunnittelin tekeväni sen aterimille mutta kuten viimeisestä kuvasta näkyy, niin lopulta siihen päätyi ihan muita tavaroita.

 


Ohje


Tarvikkeet:

Lankana Novitan Kotiväki

Virkkuukoukku kokoa 2.0

isosilmäinen parsinneula

nuppineuloja ja mitta

puukeppi, henkari tai muu kannattimeksi sopiva


Aloitin virkkaamalla ihan vain ketjusilmukoita haluamani leveyden verran ja sitten jatkoin kiinteillä silmukoilla. Työn leveys on 23cm ja korkeus 43cm. Sitten taitoin ensin alareunan sopivalle korkeudelle ylös taskuksi ja ompelin sivusaumat sekä kaksi pystysuuntaista saumaa jotta sain jaettua taskun kolmeen osaan. Tämän jälkeen tein taitoksen yläreunaan jotta kannattimena käyttämäni puukeppi sopi sinne väliin ja ompelin käännöksen takaa kiinni.  


Näin jälkikäteen ajateltuna niin olisihan tuon leveys voinut olla pikkasen suurempikin tai sitten olisin voinut tehdä siitä vaikka kaksikerroksisen, sillä tämä lokerikko täyttyi heti

 

Vaihtoehtoisia variaatioita

 

Virkkaamista aloittelevalle tämä on ihan sopivan kokoinen ja helppo työ mutta kokeneelle taatusti pikkasen tylsä ja mielenkiinnoton. Työhön saa lisää haastetta virkkaamalla pussukan vaikka raidalliseksi, tekemällä siihen jonkin kivan kuvion taskuosaan tai virkkaamalla siitä vaikka kukonaskel kuvioisen tai nyppy pintaisen. Pilkullinen versio olisikin hauska! Mihinköhän tarvitsisin seuraavan?









Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Keittiön yläkaappien päällystäminen Dc-fixillä

Kaapin ovien maalaus

Vaalea suklaakakku