Muutoksia keittiössä

Keittiö on oikeastaan ollut jonkinlaisessa muutoksessa koko sen ajan kun olen täällä asunut. Vaikka olen tehnyt pieniä muutoksia sinne sun tänne niin en oikeastaan vieläkään tiedä, että minkälaisen siitä lopulta haluan tai minkälainen siitä tulee. Toisaalta kaikki ne muutokset jotka olen keittiössä tehnyt, ovat vieneet sitä pikkuhiljaa parempaan suuntaan. Jos ei kerran lopullista suunnitelmaa vielä edes ole niin ehkä on hyväkin, ettei asioiden kanssa hätiköi vaan edetään pienin askelin.

 


 Retro keittiö

 

Ajatuksena on säilyttää keittiön ilme yhteneväisenä talon ikään ja muuhun sisustukseen nähden joten sen tyyliä ei ole tarkoitus liikaa muuttaa. Alkujaan keittiö oli yleisilmeeltään aika raskas, lähinnä pelkkää puuta, ruskeaa ja keltaista joten pientä raikastusta se kaipasi ja päivitystä enemmän tähän päivään. Muutokset on tarkoitus tehdä myös pienellä budjetilla joten mitään mittavaa remonttia ei ole tehty eikä sellaista ole luvassakaan. Lähinnä pintoja käsittelemällä on tarkoitus saada siistimpi ja valoisampi ilme.

 

Vetimet olisi ollut helppo vaihtaa mutta tarkemmin katsoen huomasin niiden olevan tälläkin hetkellä varsin suositut lankavetimet joten päätin maalata ne

 

Ensimmäiseksi huomio kiinnittyy katon lisäksi kaapistoihin. Ronko-osa on hyväkuntoinen ja ovet ovat vielä yllättävän siistit. Keittiön kaapit on alkujaan paikallisen puusepän tekemät joten tämä osittain selittää myös sen miksi ne ovat kestäneet aikaa varsin hyvin. Tällä  hetkellä keittiö trendeissä nähdään taas paljon puuta ja vaaleasta on siirrytty selvästi tummempiin sävyihin joten siihen nähden en pidä näitä kaapistoja mitenkään valtavana murheenkryyninä. Mutta kysymys kuuluikin, että miten saada keittiön yleisilme raikkaammaksi jos itse oville ei tehdä  mitään.

 

Kuvasta ei valitettavasti näy hyvin mutta välitilan kaakelit olivat murretun sävyiset: jotakin vihreän ja ruskean väliltä.


Pienikin remontti piristää


Suurimmat muutokset saa aikaan tietysti joko vaihtamalla isoimmat pinnat  tai käsittelemällä ne jotenkin. Seinän maalaaminen on edullista ja helppoa ja se muuttaa tilaa paljon. Kaapinovien vaihtamisella tai maalaamisella saa myös ison muutoksen aikaan mutta toinen keino maksaa paljon ja toinen vaatii melkoisesti työtä. Hyvä vaihtoehdo tältä väliltä on käydä maalauttamassa ne jossakin asian osaavassa liikkeessä. Myös välitilaan on nykyään olemassa monenlaisia vaihtoehtoja: levyä, tapettia, vahaa, lasia, mikrosementtiä jne.

Pienemmilläkin muutoksilla saa mukavaa vaihtelua eikä ne yleensä ole edes kovin kalliita. Esimerkiksi tasojen vaihtamisella ilme muuttuu jo paljon eivätkä ne ole edes mitenkään hirvittävän kalliita. Yllättävän suuren vaikutuksen oman keittiöni yleisilmeeseen sain aikaiseksi ihan vain maalaamalla tummanruskean sokkelin valkoiseksi. Se ikään kuin optisesti kohotti kaapistoja ja teki jo heti kaapistojen ilmeestä kevyemmän. Myös vetimien vaihto piristää ja tietenkin kivat tekstiilit siellä täällä. 


Tummempaa seinää vasten vaaleat esineet korostuvat kauniisti ja raikastavat yleisilmettä


 Seinän värillä on iso merkitys

 

Ensimmäisenä muutostyönä maalasin keittiön seinät. Pidän lämpimistä väreistä mutta kun koko keittiö on erilaisia ruskean ja keltaisen sävyjä tulvillaan niin kaipasin vähän jotain kontrastia. Harmonia on kaunista mutta kiinnostavuutta saa lisää esimerkiksi vastavärejä käyttämällä. Mietin pitkään, että mikä väri yhdistäisi keittiön erilaiset puumateriaalit sillä puuta on tuolla ja puuta on täällä. Ja kaikki eri lajia tietenkin!

Jokin valkoisen sävy seinissä olisi mielestäni korostanut kaapinovien tummuutta liikaa sillä kontrasti olisi ollut aika suuri. Liian tumma sävy tekisi tilasta taas liian synkän. Harmaata mietin pitkään sillä se on yleensä hyvä väri hillitsemään ympäristön värikkyyttä. Se olisikin ollut hyvä valinta mutta lopulta päädyin kuitenkin vihreään sillä se yhdistää kivasti erilaiset puun sävyt toisiinsa ja sopii loistavasti noihin kaapin oviin.


Vetimet saivat kuparisen hohteen pintaansa


Väliaikainen välitila

 

Välitila on tarkoitus maalata jossakin vaiheessa mutta sitä inspiraatiota odotellessa päätin kokeilla laattojen päällystämistä sisustusmuovilla. Eihän sitä voi lopulliseksi valinnaksi suositella mutta tilapäisenä ratkaisuna yllättävän hyvä. Yksivärinen sisustusmuovi olisi ollut turvallinen valinta mutta sitten näin tämän marmori kuvioisen ja tajusin miten kivasti se yhdistää valkoiset kodinkoneet, kaapistojen rungot ja kaappien ovet toisiinsa.

Helpommallakin tämän kaakelien päällystämisen olisi saanut tehtyä mutta koska halusin niistä mahdollisimman luonnollisen näköiset niin leikkasin siis jokaisen palan erikseen. Tein ensin ohuesta pahvista sabluunan ja sen mukaan sitten leikkasin "laattoja" rullasta. Vähän pientä epätarkkuutta joidenkin kaakeleiden kohdalla tuli mutta ei niitä kauempaa näe jollei erikseen mene läheltä tihrustamaan. Ja yllättävän hyvin ovat muuten pysyneet.



Vaihtelu virkistää


Vihreä seinä oli kyllä kaunis ja toimi värinä tosi hyvin. Keväällä se vaan alkoi tuntua hieman synkältä joten ajattelin, että joko maalaan seinät uudelleen jollakin vaaleammalla vihreällä tai sitten valitsen välillä jonkin muun värin ihan vaihtelun vuoksi. Koska vihreän seinän maalaaminen uudelleen vihreällä tuntui jotenkin hassulta niin päätin kokeilla tällä kertaa beigeä. Se toi mielestäni lisää sitä kaipaamaani valoisuutta ja sopii myös keittiön muihin sävyihin. Tällä mennään nyt taas jonkin aikaa.

Eli tähän mennessä olen siis maalannut seinät pariin otteeseen, päällystänyt välitilan laatat, maalannut sokkelin, vetimet ja verholaudat. Kaapinovien maalaaminen toisaalta houkuttelisi mutta sitten taas nykyisetkin ovat ihan ok. Ja mikä niiden väri sitten olisi? Valkoisia en halua koska olen ihan mahdoton rähmänäppi joten ehkä harmaat tai sitten ovet voisivat puolestaan olla vihreät. Pohdittavaa riittää edelleen ja maali saa jäädä kauppaan siihen saakka kunnes varmasti tiedän mitä niille haluan tehdä.

 

Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Kaapin ovien maalaus

Vaalea suklaakakku

DIY idätyslaatikot