Feikki Kintsugi

Kintsugi on Japanilainen taiteenlaji, jossa rikkoutuneet keramiikka esineet korjataan kullalla tai muulla metallilla. Rikoutunutta esinettä arvostetaan ja sen historiaa kunnioitetaan, joten se halutaan paikata mahdollisimman kauniisti ja arvokkkaalla tavalla. Samalla rikkoutuneeesta esineestä tulee kullalla korjaamalla entistäkin arvokkaampi. Ja usein myös kauniimpi.



  Kaunis ajatus

 

Innostuin asiasta muutama vuosi sitten sillä ajatuksen kauneus viehätti minua: vanhan arvostamisen ja käsin korjaamisen kauneus. Nykyään kolhiintuneet ja rikkinäiset esineet heitetään surutta roskiin. Usein niin on suoraan sanottuna järkevää tehdäkin. Kintsugi taiteen pohjana on esineen arvostus ja harvempi meistä tuntee syvää arvostusta ja kiintymystä halpatuotanto tusinatavara kulhoja ja kippoja kohtaan. Mutta entä jos jokin suvussa kulkenut esine tai isotädin käsin tekemä hedelmäkulho osuu pöydän reunaan ja hajoaa osiin?



 

 Kulho askartelumassasta

 

Minulla ei (onneksi) ole tällä hetkellä arvokkaita, rikkoutuneita astioita jotka haluaisin säästää. Enkä taatusti ole niin hölmö, että tahallani rikkoisin jotakin ihan vain pystyäkseni korjaamaan sen. Muistin, että olin vuosia sitten ostanut harrastustarvikkeita myyvästä kaupasta betonia muistuttavaa askartelumassaa. Aina välillä mietin, että mihin sitä käyttäisin. Nyt sille tuli käyttöä. 

Päätin askarrella siitä jonkinlaisen maljan tai vadin. Niille on aina jotain käyttöä. Pelkäsin, että vuosia sitten ostamani  massa olisi ehtinyt jo kuivettua mutta ilokseni totesin sen todella miellyttäväksi käsitellä. Massa ei ollut ollenkaan kuivaa ja halkeilevaa vaan jotenkin sopivan kostean oloista ja helposti työstettävää. Vaivasin sitä käsissäni ensin jonkin aikaa ja pyörittelin siitä sitten pallon.

 

Massa kuivumassa lautasen päällä. Alustana voi käyttää lähestulkoon minkä kokoista ja muotoista esinettä vain.

 

Vaikka massa ei ollutkaan tahmean oloista tai tarttunut pöydän pintaan kiinni niin käytin alla leipomiseen ja askarteluun tarkoitettua silikonista alustaa. Näkymättömällä ostoslistallani on jo pitkään ollut sellainen pieni, muovinen, joita tällaisissa massa-askarteluissa käytetään mutta silkkaa saamattomuuttani en ole saanut sen hankkimista aikaiseksi. 

Kaulin massapallosta lätyskän ja etsin sopivan kokoisen lautasen sille alustaksi. Jonkin aikaa mietin, että leikkaanko reunat niin, että kulhosta tulee tasaisen pyöreä mutta päätin jättää ne juuri sellaisiksi kuin mitä niistä kaulitessa tuli. Tykkään kyllä yleensä enemmän selkeistä muodoista mutta toisaaltaan tämän massan idea on juuri sen betonia muistuttava olemus, joten päätin tehdä siitä ikään kuin käsin betonista valetun näköisen.

 

Maalaamiseen käytin ihan tavallista askartelumaalia ja vesivärisivellintä

 

Betonia ja kultaa

 

Käytin alustana lautasta, jossa on hieman kaareva reuna. Syvempi keittolautanen olisi käynyt myös hyvin tai jokin kulho. Kaulittu massa asetellaan lautasen päälle kuivumaan. Riippuu käytetystä massasta ja lätyskän paksuudesta, että kuinka kauan kuivuminen kestää. Omani oli noin 3-4 millliä paksu joten se kuivui parissa päivässä.

Massan kuivuttua muotoonsa sen reunat voi kevyesti hioa ja sitten maalata ja/tai koristella kulhon haluamallaan tavalla. Itse olin sivellyt reunoja veteen kastetuin sormin ennen alustalle asettamista. Halusin vain suurimmat rosot pois, en täysin sileitä reunoja. Tässä työssä halusin säilyttää betonisen lookin mutta jostain muusta massasta valmistetun kulhon olisin luultavasti maalannut kokonaan.

 

 

Kulhoa voi käyttää ihan normaaliin tapaan mutta ehkä laittaisin alle esimerkiksi servetin mikäli tarjoaisin siitä jotakin syötävää

 

Korosta sitä, mitä et voi peittää

 

Halusin toki jäljitellä Kintsugi taiteen ajatusta mutta en sentään tässä vaiheessa ryhtynyt rikkomaan kulhoa. Toisaalta sillä tavalla kulhosta olisi saanut enemmän "aidon Kintsugin" kaltaisen. Jos vaikka sitten ensi kerralla. Oikeassa tavassa palaset liimataan toisiinsa kullan värisellä liimalla (mikäli ei juuri sillä hetkellä oikeaa kultaa satu kaapissa olemaan).  Sekoitetaan siis jotakin materiaaliin sopivaa liimaa esimerkiksi kultapigmenttiin ja sitä sivellään palasten reunoille reilulla kädellä niin, että liima hieman tursuaa välistä kun osat painaa yhteen.

Itse tyydyin tällä kertaa vain jäljittelemään tekniikkaa, joten maalasin kullan värisellä askartelumaalilla kulhon pintaan "halkeamia".  Vaikka omassa työssäni kaikki on feikkiä materiaalista lähtien, niin lopputulos on silti mielestäni tosi kiva. Mutta jos joskus onnistun rikkkomaan minulle arvokkaan esineen, niin tiedän ainakin millä tavalla haluan korjata sen.

 

 

 

Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Kaapin ovien maalaus

Keittiön yläkaappien päällystäminen Dc-fixillä

Vaalea suklaakakku