Mörköluola

 


 

Muuttaessani Kivikarille reilu vuosi sitten oli alusta asti selvää, että jottain tarttis tehrä. Talo on valmistunut vuonna 1946 ja tietojeni mukaan sitä on pintaremontoitu jossakin vaiheessa 1990-luvulla. Työsarkaa kuitenkin riittäisi pitkään ja paljon! Jos käytännöllisesti katsoen lähes tila kuin tila tarvitsisi "pientä ehostusta" niin mistä ihmeestä edes alkaa? Aloitetaan siis kamalimmasta.

En edes tiennyt miksi tätä tilaa voisi kutsua, ei ainakaan kodinhoitohuoneeksi, se on varmaa. Tilassa oli siis aikaisemmin pidetty pyykinpesukonetta ja sen kautta on vaan silmät ummessa siirrytty viereiseen saunan pukuhuoneeseen. Koska kyseinen tila oli mielestäni pimeä ja kammotttava nimesin sen Mörköluolaksi. 


Mörköluola suurimman raivauksen jälkeen

 

Projektin suunnittelua

 

Mikäli minulla olisi käytettävissäni rutkasti rahaa niin tottakai tästä tilasta saisi lähestulkoon millaisen vain: kaakelit lattiaan ja seiniin, kaapistoja, putket piiloon ja niin edelleen. Mutta kun ei juuri ole rahnukkaa eikä niin hirmuisesti remontointi osaamistakaan niin sillä mennään mihin omat rahkeet riittää. 

Tiedän kyllä, että tässä kohtaa moni olisi sanomassa, että kannattaako sitä sitten lähteä tekemäänkään yhtään mitään jos ei kerran kunnolla tehdä. Joissakin tilanteissa voisin olla samaa mieltä mutta itse ajattelen sen niin, että pienelläkin satsauksella voi joskus saada suuren eron aikaiseksi ja juuri tämä on minusta hyvä esimerkki siitä, ettei aina tarvita suuria summia jotta tilasta saataisiin hitusen kivampi.


Tila on pieni joten urakka ei ollut ollenkaan niin suuri kuin etukäteen pelkäsin


Aloitetaan


Tartuimme siis ystäväni kanssa toimeen. Raivauksen, siivouksen ja puhdistuksen jälkeen alkoi pintojen käsittely. Kaikki pinnat on maalattu niille sopivilla ja niiden käsittelyyn tarkoitetuilla tuotteilla: katto, seinät, lattia, putket ja ovenkarmit. Välioven päätin jättää ainakin toistaiseksi maalaamatta ja katkaisijat saivat jäädä, samoin kattovalaisin sillä varsinkaan vanhassa talossa ei mielestäni tarvi uusia aina kaikkea. Rikkinäiset ja muuten heikossa hapessa olevat täytyy tietysti vaihtaa mutta poistamalla kaiken alkuperäisen voidaan menettää iso osa talon henkeä ja tunnnelmaa. 

 


Putkia en saanut nyt piiloon mutta maalaamalla ne seinän värisiksi ne eivät pistä enää niin pahasti silmään

 

Katkaisijat ja valaisin ovat alkuperäisiä mutta toimivia joten tyydyin pesemään kattovalaisimen lasikuvun ja vaihtamaan lampun tehokkaampaan ja sävyltään astetta viileämpään versioon. Pelkästään näillä muutoksilla tilan valaistukseen saatiin huomattava ero. Toisella seinustalla olevan talotekniikka tilan rajasin pois näkyvistä paksuilla verhoilla jotka ripustin verhovaijerin varaan. Lattian kuivuttua suositeltu aika pääsinkin sitten laittamaan tavaroita paikoilleen.


 

Riittäkö tämä?

 

Tämän tilan on jatkossakin tarkoitus toimia pesutupana. Näillänäkymin seinustalle on vielä tulossa kapea kaappi johon saisi kivasti pesuainepullot sun muut. Toistaiseksi pieni pöytä toimii kuitenkin loistavasti laskutilana ja kori purteloiden säilytyspaikkana. Joskus aina mietin, että kaipaisivatko seinät kenties jossakin vaiheessa hieman enemmän sävyä pintaansa tai maalaisinko välioven kuitenkin mutta toistaiseksi tämä kelpaa näin.

Tilan yleisilme raikastui huimasti entiseen verrattuna. En voi sanoa, että pienellä hommalla, sillä työtä kyllä riitti mutta varastosta löytyneiden maalien lisäksi piti ostaa vain se uusi lamppu. Lähestulkoon nollabudjetilla siis saatiin Mörköluolasta, niin mikä? Vaikkei se enää taida nimeään ansaita niin Mörköluolaksi minä taidan sitä edelleen kutsua.


Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Kaapin ovien maalaus

Keittiön yläkaappien päällystäminen Dc-fixillä

Vaalea suklaakakku