Lisää kylvöhommia


 

 

Kesäkukat (kuten nämä mustasilmäsusannat) ja hyötytaimet saa ostettua myös valmiina taimina ja suurimman osan ostankin mutta joitakin on ihan vain kokeilumielessä kiva idättää itse. Yritän kuitenkin rajoittaa tätä hommaa pelkästään muutamaan kasviin yksinkertaisesti tilan puutteen takia. Eihän tämmöinen laatikko mitä käytän nyt vielä paljon tilaa vie mutta sitten koulimisvaiheessa niitä purnukoita alkaakin olla aika monta. Koska taimet tarvitsevat aurinkoisen mutta viileän paikan kasvaakseen tanakoiksi ja reippaiksi kasvien aluiksi niin ilman erillistä kasvihuonetta sopivia paikkoja kotona on vaikea löytää.

 

Päivänkakkarat oikealla ja asterit vasemmalla


Turhaa hommaa?


Aina ei tarkka harkintakaan idätettävistä lajikkeista auta vaan toisinaan tulee laitettua esikasvatukseen myös sellaisia siemeniä joita voi kylvää myös suoraan maahan. Koska minusta usein näin keväällä tuntuu, ettei maa lämpene koskaan tarpeeksi ajoissa niin varmempaa on edes yrittää esikasvattaa niitä. 

Tässä laatikossa on aika kivasti itäneet päivänkakkaran ja asterin siemenet. Näistä päivänkakkara on hyvä esimerkki tästä "varmuuden vuoksi" kasvattamisesta. Viime keväänä yritin samaa mutta jostain syystä en saanut päivänkakkaroita kasvatettua purkissa yhtään sen isommiksi kuin nämäkään tässä. Kun maa lämpeni tarpeeksi vein ne ulos mielestäni sopivaan kasvupaikkaan mutta kohta huomasin niiden hävinneen kokonaan. Pettymys oli tietysti suuri. Olisi kiva tietää miksi niin kävi jotta en toistaisi tänä vuonna näiden kanssa samaa virhettä.


Pensastomaatin siemenet itivät kaikki mutta kirsikkatomaatin siemenistä vain puolet


Pikkuruisista siemenistä


Ensimmäisinä Helmi-Maaliskuussa laitoin itämään pensas- ja kirsikkatomaatin taimet, kuusi siementä kumpaakin lajia. Pensastomaatti iti paremmin mutta kummastakin sain koulittua kuitenkin hyvät alut erillisiin purkkeihin kasvamaan.

 


 

Ja tätä niille kuuluu nyt. Eli hienosti ovat kasvaneet. Tässä on kasvamassa kolme taimea kummastakin lajikkeesta. Laitan luultavasti kasvilavalle vain kaksi näistä mutta hyvähän niitä on olla aluksi enemmän ettei käy köpelösti ja jään kokonaan ilman. Viime keväänä aurinkoisina päivinä kanniskelin taimia korissa edestakaisin sisälle ja ulos mutta eräänä päivänä oli kova tuuli ja pitkiksi kasvaneet mutta valitettavan hontelot taimeni menivät poikki. Siinä meni tomaatin taimien lisäksi kurkun- ja kesäkurpitsan taimet. Harmitti. Otti päähän. Todellakin. 

 

Tämä auringonkukka lajike pitäisi olla matalaa, ruukkuun sopivaa sorttia


 

Kokeiluja

 

Yleensä se tuppaa olemaan niin, että aikalailla samat kasvit meillä purnukoissa tönöttää. Tänä vuonna ajattelin kokeilla myös jotain uutta. Tähän purkkiin pistin kuusi auringonkukan siementä sekä ystävältä saamani kurjenkellon siemenet. Hän sanoi kyllä, että ne voi hyvin heittää suoraan maahan mutta "varmuuden vuoksi" iski tässäkin kohtaa. Kurjenkellot ovat ihania ja olen haaveillut niistä jo kauan. Toivottavasti en niiden kanssa nyt eritavalla toimiessani pilannut koko hommaa. Katsotaan myöhemmin miten niille kävi.

 

Jokunen sitruunan siemenkin näemmä eksynyt joukkoon. Ehkä niitäkin voisi joskus kokeilla kasvattaa

 

Kurkun- ja kurpitsojen siemenet kylvän viime keväästä viisastuneena vasta myöhemmin. Laitoin ne silloin innostuksissani aivan liian aikaisin enkä suoraan sanottuna oikein edes tajunnut miten nopeasti ne itävät. Kuten edellä kerroin niin niille kävi lopulta kuitenkin aivan yhtä köpelösti kuin tomaateillekin. 

Kyllä silloin mietti taas, että eihän tässä mitään järkeä taida olla: ensin esikasvatat ja hoivaat, ulkoilutat ja lopulta ostat ne valmiit taimet kuitenkin. Itse esikasvatetuissa on kuitenkin enemmän sitä jotain. Pääsee laittamaan sormet multaan jo lopputalvesta ja onhan niiden itämistä ja kasvamista todella mukava seurata. Nyt sormet ja varpaat ristiin, että tänä vuonna saisi satoa.

 

 

Kommentit

Suosituimmat

Arjen aamupalapiirakka (L,GL)

DIY kynnysmatto

Kaapin ovien maalaus

Keittiön yläkaappien päällystäminen Dc-fixillä

Vaalea suklaakakku